Ήρθε σαν τον “μεσσία” που θα έβαζε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν ο άνθρωπος που θα εγγυόταν την περιφερειακή ειρήνη και που θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Σχεδόν είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που ο Ερντογάν βρέθηκε στην ηγεσία της γειτονικής χώρας αλλά ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε.

Η Τουρκία βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της. Ο κόσμος στήνεται σε ουρές για λίγο ψωμί και μια σταγόνα τσάι. Το παραδοσιακό πρωινό του τουρκικού λαού πλέον θεωρείται είδος πολυτελείας. Και τι γίνεται για όλα αυτά; Απολύτως τίποτα.

Παρά το γεγονός ότι ο «σουλτάνος» δεν ευθύνεται για το ξέσπασμα της κρίσης του πληθωρισμού, εφόσον μιλάμε για ένα διεθνές πρόβλημα, τουλάχιστον αντί να λάβει σοβαρά μέτρα για να την αναχαιτίσει, συνεχίζει να ζει στον δικό του αστερισμό, κάνοντας λόγο για εξοπλιστικά προγράμματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και για συμφωνίες με τους Αμερικανούς που θα… σώσουν την Άγκυρα.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποβάλλει την Τουρκία από τα αμυντικά προγράμματα εδώ και καιρό. Μάλιστα, με εντολή από το Κογκρέσο, έχουν σκληρύνει την εποπτεία τους σχετικά με την διαχείριση Αμερικανικού στρατιωτικού υλικού από την Άγκυρα. Η γειτονική χώρα κατηγορείται ότι εξοπλίζει μυστικά το Αζερμπαϊτζάν, παρόλο που του έχει επιβληθεί από την Ουάσινγκτον εμπάργκο όπλων πριν από δύο δεκαετίες. Και μόνο το γεγονός ότι ένας Νατόικός εταίρος λειτουργεί με τέτοιες πρακτικές, εκνευρίζει τους Αμερικανούς.

Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγα τα καταδικαστικά ψηφίσματα της Αμερικανικής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας, καθώς διαπράττονται συνεχώς παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προεδρία Μπάιντεν έχει ψηλά στην ατζέντα της τις ελευθερίες των πολιτών και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα σε όσες χώρες τα καταπατούν. Στη μαύρη λίστα του Μπάιντεν είναι επίσης και η Ρωσία με την Κίνα.

Αυτό όμως που θεωρείται ασυγχώρητο από τους Αμερικανούς είναι ότι ο Ερντογάν έφερε τους πυραύλους S-400 στην Τουρκία.

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να παρακάμψει κάθε νόμο του ΝΑΤΟ και να εξοπλιστεί με υλικό από τον κύριο αντίπαλο της Συμμαχίας. Ο Τζο Μπάιντεν διέκοψε κάθε επικοινωνία με την Άγκυρα και έχει ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι αν δεν τους ξεφορτωθεί σύντομα, δεν πρόκειται να συνεχιστεί κανένας διάλογος.

Ο «σουλτάνος» θεώρησε ότι πρόκειται για μπλόφα και πως ο Λευκός Οίκος θα επιστρέψει ξανά στην Τουρκία επειδή είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος. Ουσιαστικά κάτι το οποίο συνηθίζαμε να βλέπουμε στο παρελθόν. Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Η Ουάσινγκτον του γύρισε στα σοβαρά την πλάτη και οι λόγοι είναι φανεροί. Ο Ερντογάν είναι αδύναμος. Τόσο από θέμα υγείας όσο και από πολιτικής σκοπιάς. Τα ποσοστά δημοφιλίας του καταρρέουν και ο ίδιος δεν έχει πλέον την φαντασία να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση.

Οι Αμερικανοί κουράστηκαν να ασχολούνται με έναν αναξιόπιστο πρόεδρο. Πλέον περιμένουν την Τουρκία να γυρίσει σελίδα. Ήδη ο χαρισματικός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα.

Η κλεψύδρα άδειασε για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Πλέον και να θέλει να βελτιώσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δεν προλαβαίνει. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Φάνηκε εξάλλου και στο “εξπρές” τετ-α-τετ που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη πριν ένα μήνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε σημασία στον Τούρκο ομόλογό του. Έκανε απλώς μια “αγγαρεία” και τον χώρεσε στο πρόγραμμά του.

Ο Ερντογάν έχασε ίσως τον πιο σημαντικό εταίρο που είχε. Η Ουάσινγκτον αναμένει πια την καινούργια εποχή στην Τουρκία. Με τα νέα δεδομένα θα ασχοληθεί ξανά. Ως τότε, τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα αποκλειστικά προς την Ανατολή και τα ταραγμένα ύδατα του Ειρηνικού…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις