Οι Ρώσοι έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς θέλουν την γρήγορη αδειοδότηση του Nord stream 2 που θα στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής και όχι της Ουκρανίας στη Γερμανία.

Το πρόβλημα δεν δημιουργείται τόσο από τη μη λειτουργία του Nord stream 2 όσο από το γεγονός ότι η ροή του φυσικού αερίου μέσω του υπάρχοντος αγωγού Yamal Europe ( προμηθεύει το 30% των ποσοτήτων) έχει ουσιαστικά στερέψει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σπεύδουν να καλύψουν το κενό και να στηρίξουν ενεργειακά την Ευρώπη με 10 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου να έχουν φτάσει ήδη στη γηραιά Ήπειρο και άλλα 20 να ταξιδεύουν στον Ατλαντικό προς ανατολάς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στα τέλη της περασμένης εβδομάδας που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί εφόσον οι Αμερικανοί ακυρώσουν με την διάθεση του υγροποιημένου αερίου τις ρωσικές πιέσεις.

Όλη αυτή η κατάσταση για τη χώρα μας μεταφράζεται τις τελευταίες εβδομάδες σε αδιανόητες τιμές της κιλοβατώρας ρεύματος αλλά και του ίδιου του φυσικού αερίου.

Η μεσαία τάξη στενάζει αλλά τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά παγώνουν ή θερμαίνονται με πρόχειρα μέσα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μόνο το Δεκέμβριο να έχουν χάσει τη ζωή τους 15 άτομα  σε οικιακές πυρκαγιές εκ των οποίων τα 13 σε χρονικό διάστημα οκτώ ημερών.

Κάθε πόλεμος έχει τα θύματα του…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις