Το συγκεκριμένο Συνέδριο είναι ξεκάθαρα πλέον ένα από τα πιο σοβαρά και ενδιαφέροντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα όσα ειπώθηκαν στα πάνελ που διοργανώθηκαν με άψογο τρόπο από τον κ. Συμεών Τσομώκο και την ομάδα του γέμισαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τις ιστοσελίδες αλλά θα απασχολήσουν για αρκετές μέρες και τον έντυπο τύπο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπορείτε να τα διαβάσετε στο Flash.gr και αλλού, αν και το περιεχόμενο που παράγεται σε αυτές τις μέρες του συνεδρίου είναι ευρύτατο και με μεγάλη βαρύτητα και τα μέσα ενημέρωσης μάλλον το αδικούν δυσκολευόμενα να ανταποκριθούν στον όγκο της πληροφορίας και της γνώσης που παράγεται.

Το κρίσιμο ζήτημα ήταν η συζήτηση για την ενέργεια αλλά και την πράσινη μετάβαση και πόσο αυτές θα επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και όσα ακολουθούν.

Γεωπολιτική, διπλωματία των αγωγών ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξορύξεις και πολιτικά εργαλεία της νέας οικονομίας κυριάρχησαν στις συζητήσεις. Οι περισσότεροι πάντως “βλέπουν” παρατεταμένη οικονομική κρίση και ύφεση το 2023.

Σε αυτό το κείμενο όμως θα σταθώ συνοπτικά στο κλίμα αλλά και όσα ψιθυρίζονταν εκτός συνεδρίου στους Δελφούς αλλά και στην Αράχωβα όπου πολλοί κατέλυσαν ή επισκέφτηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου και κυρίως για την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Μητσοτάκης το Σάββατο, Τσίπρας την Παρασκευή και Ανδρουλάκης την Πέμπτη επισκέφτηκαν τους Δελφούς Και μάλλον θα μάθουν από τους συνεργάτες τους το κλίμα που επικρατούσε για την κυβέρνηση και τα κόμματα τους στο περιθώριο του συνεδρίου.

Η φθορά της κυβέρνησης μπορεί να μην αποτυπωνόταν στα χαμόγελα των συμμετεχόντων και τα θεσμικά πάνελ αλλά ήταν κοινό σημείο αναφοράς στους διαδρόμους του… Μαντείου ακόμα και για αυτούς που στελεχώνουν το κράτος έχοντας ρόλο στη γενική διακυβέρνηση σε διάφορους τομείς. Και η γνώμη τους έχει ενδιαφέρον γιατί αυτοί εισπράττουν το κλίμα από τους «πολλούς» άμεσα, καθώς συνδιαλέγονται καθημερινά μαζί τους από τα πόστα που κατέχουν.

Οι του ΣΥΡΙΖΑ πιο ήρεμοι προσδοκούν τα “ουρανοκατέβατα κέρδη” από αυτήν την φθορά, για να χρησιμοποιήσω έναν επίκαιρο όρο, και παράλληλα διαπιστώνουν ότι δεν είναι πια personae non gratae (άλλο επίκαιρο) όπως π.χ το 2020 στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Στο ΠΑΣΟΚ όπως θα λέγεται από τις 8 Μαΐου επίσης πατούν πιο γερά στα πόδια τους αλλά πέρα από την ξεκάθαρη και δημόσια τοποθέτηση και γραμμή για αυτοδύναμη πορεία, βιώνουν και επηρεάζονται από το υπαρκτό δίλημμα αλλά και τις μικρέ προς το παρόν αναταράξεις που προκαλεί η προοπτική των μετεκλογικών συνεργασιών.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που έλειπαν. Καθόλου αμελητέα ποσότητα και μάλλον κρίσιμο μέγεθος για τις εξελίξεις.

Και αν τα σύγχρονα φύλλα της Πυθίας είναι οι δημοσκοπήσεις στους Δελφούς κάθε Άνοιξη έχεις τη δυνατότητα να συναντάς εκατοντάδες “Πυθίες” που διαμορφώνουν το χρησμό προετοιμάζοντας το μέλλον.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις