Με την – έστω και καθυστερημένη – έλευση του χειμώνα στην Ελλάδα, οι αλυσίδες χιονιού αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ αυτοκινήτου έτσι ώστε οδηγοί και επιβαίνοντες να απολαμβάνουν με ασφάλεια τις διαδρομές στο χιόνι και τον πάγο. Οι αλυσίδες χιονιού είναι απαραίτητες, καθώς παρέχεται η απαιτούμενη πρόσφυση σε απαιτητικές οδικές συνθήκες σε χιόνι ή πάγο.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, χωρίς τις αλυσίδες χιονιού, το όχημά είναι πιθανόν να γλιστρήσει και να βγει εκτός πορείας. Επομένως, για να απολαύσουμε τις χειμερινές εξορμήσεις με ασφάλεια θα πρέπει να φροντίσουμε να προμηθευτούμε τις κατάλληλες αλυσίδες χιονιού. Να σημειωθεί ότι τα χειμερινά ελαστικά, αποτελούν επίσης μία καλή λύση για το χιόνι και τον πάγο. Ωστόσο, είναι περισσότερα χρήσιμα σε χώρες και περιοχές με πιο βαρύ κλίμα. Και βέβαια, εάν ψάχνουμε κάτι οικονομικότερο, τότε οι αλυσίδες χιονιού θα μας έρθουν πολύ φθηνότερες από μία τετράδα χειμερινών ελαστικών.

Οι αλυσίδες χιονιού που κυκλοφορούν στην αγορά

  • Οι απλές συμβατικές αλυσίδες. Η κλασική λύση των συμβατικών αλυσίδων είναι η πιο απλή αλλά και η οικονομικότερη, ωστόσο απαιτεί ενός βαθμού εξοικείωση ειδικά στις πρώτες φορές που θα τις εφαρμόσεις. Πιο συγκεκριμένα, είναι λίγο πιο περίπλοκες στην τοποθέτησή τους, ωστόσο αν τις εφαρμόσεις σωστά τότε σίγουρα θα σε πάνε στον προορισμό σου με ασφάλεια.
  • Αράχνες. Οι αλυσίδες αράχνες είναι μεγάλες σε όγκο και δεν ενδείκνυνται για μικρά αυτοκίνητα. Οι συγκεκριμένες αλυσίδες χρειάζονται μια προεργασία από το σπίτι και είναι πολύ σημαντικό να έχεις διαβάσει και να έχεις κατανοήσει τις οδηγίες χρήσης τους. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε να σφίγγουν καλά πάνω στον τροχό έτσι ώστε να κινηθείς με ασφάλεια στο χιόνι και το πάγο.
  • Χιονοκουβέρτες – Αντιολισθητικά πανιά. Οι χιονοκουβέρτες αποτελούν την πιο εύχρηστη λύση και η τοποθέτησή τους είναι εξαιρετικά απλή και γρήγορη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις την μισή, να σπρώξεις λίγο μπροστά το αυτοκίνητο να βάλεις και την υπόλοιπη και είσαι έτοιμος! Σε λίγα μόλις λεπτά η χιονοκουβέρτα έχει αγκαλιάσει το ελαστικό σου και μπορείς να μετακινηθείς με ασφάλεια.

Για να διαλέξουμε ανάμεσα σε αλυσίδα και χιονοκουβέρτα θα πρέπει να γνωρίζουμε τα βασικά μειονεκτήματα και των δύο τύπων αλυσίδων έτσι ώστε να αποκλείσουμε τον τύπο που δεν ταιριάζει στα μέτρα του αυτοκινήτου μας.

Οι μεταλλικές αλυσίδες

Οι μεταλλικές αλυσίδες αποτελούν τον πιο παραδοσιακό τύπο αλυσίδας, ο οποίος παρέχει μεγάλη αντοχή, έχει όμως και πολλά μειονεκτήματα:

  • Για την τοποθέτηση των συμβατικών αλυσίδων χιονιού θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ δύναμη έτσι ώστε να σφίξεις και τελικά να στερεώσεις τη μεταλλική αλυσίδα.
  • Οι παραδοσιακές αλυσίδες κατά την οδήγηση παράγουν κραδασμούς κι εμποδίζουν τη λειτουργία ελέγχου ευστάθειας του οχήματος.
  • Δημιουργούν γρατζουνιές στα ελαστικά του οχήματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι οι αλυσίδες έχουν τοποθετηθεί και στερεωθεί σωστά, διότι σε περίπτωση που βγουν θα προκαλέσουν ζημιά στην επιφάνεια του οχήματός σου.

Οι χιονοκουβέρτες

Η ευκολία συναρμολόγησης και το ελάχιστο βάρος είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι οδηγοί επιλέγουν αυτό τον τύπο αλυσίδας χιονιού. Ωστόσο ακόμη κι αυτός ο τύπος αλυσίδας έχει το μειονέκτημά του. Αν δεν αφαιρέσουμε τις χιονοκουβέρτες όταν δεν υπάρχει πάγος ή χιόνι, το ύφασμα μπορεί να σχιστεί εύκολα. Ωστόσο, αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή, είναι ένα πολύ ανθεκτικό προϊόν.

Ποιες αλυσίδες να επιλέξω;

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιλέξουμε αλυσίδες χιονιού με βάση τις ανάγκες μας και το τι μας βολεύει καλύτερα βάσει των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κυρίως του κάθε τύπου. Το μόνο που μας λείπει, είναι να βρούμε το σωστό μέγεθος αλυσίδας, που θα ταιριάζει στη διάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας

Κάθε ελαστικό αυτοκινήτου, αναγράφει τις διαστάσεις του και αυτές τις διαστάσεις πρέπει να γνωρίζεις προκειμένου να επιλέξεις το σωστό μέγεθος του αντιολισθητικού συστήματος που επιθυμείς. Οι διαστάσεις που αναγράφονται στα ελαστικά των αυτοκινήτων παρουσιάζονται και στην παρακάτω εικόνα.

Ο πρώτος τριψήφιος αριθμός που αναγράφεται πάνω στο ελαστικό του κάθε αυτοκινήτου αποτελεί το πλάτος του ελαστικού, ο επόμενος διψήφιος είναι το προφίλ του και ο τελευταίος διψήφιος που υπάρχει μετά από το «R»αποτελεί την διάμετρο της ζάντας. Επομένως, για να βρούμε  το σωστό μέγεθος αλυσίδας θα πρέπει να ξέρουμε όλο το μέγεθος του ελαστικού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις