Χάρβαρντ: Παράνομη και εκδικητική η απόφαση Τραμπ - Στον «αέρα» 7.000 ξένοι φοιτητές
Η ρήξη ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Χάρβαρντ δεν αποτελεί απλώς μια γραφειοκρατική ή νομική διαμάχη, αλλά αποτυπώνει τον βαθύ διχασμό μεταξύ πολιτικής εξουσίας και πανεπιστημιακής αυτονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική απόφαση, κλιμακώνοντας τη διαμάχη με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η κυβέρνησή του ανακάλεσε την πιστοποίηση του πανεπιστημίου για το Πρόγραμμα Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής (SEVP), απαγορεύοντάς του να εγγράφει ξένους φοιτητές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το Χάρβαρντ δεν μπορεί πλέον να εγγράφει ξένους φοιτητές, ενώ οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές πρέπει να μετεγγραφούν ή να χάσουν το νομικό τους καθεστώς.
Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή στοχεύει στο να καταστήσει το Χάρβαρντ υπεύθυνο για την προώθηση της βίας, του αντισημιτισμού και τη συνεργασία με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στην πανεπιστημιούπολή του. Πρόσθεσε ότι η εγγραφή ξένων φοιτητών είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα, και ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να επωφελούνται από τα υψηλότερα δίδακτρα που πληρώνουν οι ξένοι φοιτητές για να ενισχύσουν τα δισεκατομμυρίων δολαρίων κληροδοτήματά τους.
Η Νόεμ ζήτησε επίσης να της παραδοθούν ηλεκτρονικά αρχεία, βίντεο ή ηχητικό υλικό που καταγράφουν «παράνομες» και «επικίνδυνες ή βίαιες» δραστηριότητες από μη μετανάστες φοιτητές εντός της πανεπιστημιούπολης. Η ειδοποίηση έδωσε στο Χάρβαρντ περιθώριο 72 ωρών για να συμμορφωθεί με το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την παράδοση των σχετικών αρχείων.
Στον «αέρα» 7.000 φοιτητές
Το Χάρβαρντ χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως παράνομη και εκδικητική, υποστηρίζοντας ότι απειλεί σοβαρά την πανεπιστημιακή κοινότητα και υπονομεύει την ακαδημαϊκή και ερευνητική του αποστολή. Το πανεπιστήμιο φιλοξενεί περίπου 6.800 διεθνείς φοιτητές, που αποτελούν το 27% του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού.
Απόπειρα ελέγχου της ακαδημαϊκής ελευθερίας;
Η απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα πίεσης της κυβέρνησης Τραμπ προς τα μεγάλα πανεπιστήμια, με επίκεντρο τις πολιτικές ελευθερίες και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Ήδη από τον Απρίλιο, η Νόεμ είχε προειδοποιήσει το Χάρβαρντ πως εάν δεν συμμορφωθεί με το αίτημα παροχής αρχείων για διεθνείς φοιτητές, θα χάσει την πρόσβαση στα φοιτητικά προγράμματα βίζας.
Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει τη χορήγηση φοιτητικών βίζας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε κύμα σύγχυσης και προσφυγών στα δικαστήρια από άλλα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκπαίδευση σε σταυροδρόμι
Η ρήξη ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Χάρβαρντ δεν αποτελεί απλώς μια γραφειοκρατική ή νομική διαμάχη, αλλά αποτυπώνει τον βαθύ διχασμό μεταξύ πολιτικής εξουσίας και πανεπιστημιακής αυτονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ το πανεπιστήμιο επιμένει στην υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της διεθνούς του αποστολής, η κυβέρνηση Τραμπ προβάλλει επιχειρήματα εθνικής ασφάλειας, πολιτισμικής ταυτότητας και κοινωνικής συνοχής.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η εκπαίδευση στις ΗΠΑ παραμένει ένα πεδίο ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών ή αν εισέρχεται σε μια νέα εποχή πολιτικού ελέγχου.