«Χαστούκι» δικαστηρίου στην ιταλική βασιλική οικογένεια: Τα κοσμήματα σας είναι δημόσια περιουσία
Οι γαλαζοαίματοι απόγονοι ζητούν πίσω τα κοσμήματα αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ ισχυριζόμενο ότι ανήκουν στην οικογένεια.

Δικαστήριο στην Ιταλία απέρριψε αίτημα που υπέβαλαν οι απόγονοι του τελευταίου βασιλιά της χώρας για την επιστροφή των κοσμημάτων του Στέμματος, με τον δικαστή να διατάσσει οι εθνικοί θησαυροί να παραμείνουν ως ιδιοκτησία του κράτους.
Τον Φεβρουάριο του 2022, οι απόγονοι του τελευταίου μονάρχη της Ιταλίας μήνυσαν το κράτος καθώς ζητούσαν να ανακτήσουν τα κοσμήματα, τα οποία για σχεδόν 78 χρόνια βρίσκονταν κρυμμένα σε ένα σεντούκι σε θυρίδα ασφαλείας στην Τράπεζα της Ιταλίας.
Η νομική δράση τέθηκε σε ισχύ αφότου οι απόγονοι του βασιλιά Ουμβέρτου Β' της Σαβοΐας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα για την επιστροφή των κοσμημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερα από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια τοποθετημένα σε καρφίτσες, κολιέ και τιάρες που φορούσαν διάφορες πριγκίπισσες και βασίλισσες κατά τη διάρκεια της 85χρονης ύπαρξης της μοναρχίας και η αξία τους ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.
Το αστικό δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε την Πέμπτη την αίτηση της πρώην βασιλικής οικογένειας για αναγνώριση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της, χαρακτηρίζοντας την αξίωση ως «προφανώς αβάσιμη»
Η Ολίνα Καπολίνο, δικηγόρος της Τράπεζας της Ιταλίας, χαιρέτισε την απόφαση. «Ως πολίτης, ελπίζω τώρα ότι το κράτος σύντομα θα εκθέσει αυτά τα ιστορικά κοσμήματα σε ένα μουσείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γιατί η βασιλική οικογένεια «έχασε» τα κοσμήματα
Η Τράπεζα της Ιταλίας παρέλαβε τα κοσμήματα στις 5 Ιουνίου 1946, τρεις ημέρες αφότου οι Ιταλοί ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας και εννέα ημέρες πριν ο Ουμβέρτος Β΄, ο οποίος κυβέρνησε για μόλις 34 ημέρες, εξοριστεί μαζί με τους άνδρες κληρονόμους του.
Ο Ουμβέρτος Β΄ είχε ζητήσει από τον Φαλκόνε Λουκιφέρο, τον τότε υπουργό του βασιλικού οίκου, να δώσει τα κοσμήματα στον Λουίτζι Εϊνάουντι, τότε διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος, για να τα φυλάξει.
Λέγεται ότι τα κοσμήματα ήταν το μόνο μέρος της βασιλικής περιουσίας που δεν κατασχέθηκε από το ιταλικό κράτος μετά την κατάργηση της μοναρχίας, γεγονός που η οικογένεια ήλπιζε ότι θα της επέτρεπε να τα ανακτήσει.
Μετά την ετυμηγορία, ο Sergio Orlandi, δικηγόρος των βασιλικών απογόνων, ανακοίνωσε ότι οι πελάτες του θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην έφεσή τους, οι κληρονόμοι της πρώην βασιλικής οικογένειας θα απαιτήσουν επίσης από το ιταλικό κράτος να τους επιστρέψει την αξία όλων των περιουσιών που κάποτε ανήκαν στον τελευταίο βασιλιά της Ιταλίας.