CNN: Το νέο σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία - Γιατί θα χαρεί ο Πούτιν
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε προεκλογικά ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας θα λάβει τέλος μόλις αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνησή του.
Το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως έχει καταστρώσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που προτείνω τον στρατηγό Keith Kellogg να υπηρετήσει ως Βοηθός του Προέδρου και Ειδικός Απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία», έγραψε ο Τραμπ στο κανάλι του Truth Social. «Μαζί θα εξασφαλίσουμε την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΔΥΝΑΜΗΣ και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΞΑΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ!».
Σύμφωνα με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ που παρουσίασε την Παρασκευή το αμερικανικό δίκτυο CNN, ο διορισμός του Κιθ Κέλογκ έχει πολύ κομβική σημασία. Ο 80χρονος Κέλογκ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, έχει παρουσιάσει το ειρηνευτικό του σχέδιο με κάποιες λεπτομέρειες, παρουσιάζοντάς τες στο ινστιτούτο πολιτικής America First τον Απρίλιο.
Αποκαλεί τον πόλεμο «μια κρίση που μπορεί να αποφευχθεί, η οποία, λόγω των ανίκανων πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν… έχει εμπλακεί στην Αμερική σε έναν ατελείωτο πόλεμο». Εν ολίγοις, μια κατάπαυση του πυρός θα παγώσει τις γραμμές του μετώπου και οι δύο πλευρές θα αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όμως, όπως αναφέρει ο ειδικός αναλυτής του CNN, οι λεπτομέρειες του σχεδίου περιπλέκουν την κατάσταση.
Αλλαγή της εμπλοκής των ΗΠΑ
Ο Κιθ Κέλογκ ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο επικρίνοντας τις ενέργειες του Μπάιντεν - λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έδωσε πολύ λίγη στρατιωτική βοήθεια, πολύ αργά. Υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Τραμπ να δώσει την πρώτη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2018 μετέφερε τη δύναμη που απαιτείται για να αντιμετωπίσει τον Πούτιν και ότι η ήπια προσέγγιση του Τραμπ στο κεφάλι του Κρεμλίνου -δεν τον δαιμονοποιούσε όπως ο Μπάιντεν- θα του επιτρέψει να συνάψει συμφωνία.
Ο Κέλογκ τονίζει ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί περισσότερα όπλα πριν από τη ρωσική εισβολή και αμέσως μετά, για να μπορούσε η Ουκρανία να κερδίσει.
Αλλά τότε είναι που το σχέδιο - το οποίο το CNN ανέφερε ότι εξετάζει ο μελλοντικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ - παύει να αρέσει στην Ουκρανία.
Ο Κέλογκ σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται ανάμειξη σε άλλη σύγκρουση και τα δικά τους αποθέματα όπλων έχουν «πληγεί» από την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αφήνοντας τη χώρα δυνητικά εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν. Επισημαίνει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - στην πραγματικότητα μια πολύ μακρινή προοπτική, που προσφέρεται διστακτικά στο Κίεβο σε συμβολική αλληλεγγύη - θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή επ' αόριστον, «σε αντάλλαγμα για μια συνολική και μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας».
Κυρίως, το σχέδιο λέει ότι θα πρέπει να καταστεί «επίσημη η πολιτική των ΗΠΑ για την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Ο ίδιος τονίζει ότι η μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ - πιθανότατα υπό μορφή δανείων - θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση της Ουκρανίας με τη Ρωσία και οι ΗΠΑ θα οπλίσουν την Ουκρανία στον βαθμό που μπορεί να αμυνθεί και να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική πρόοδο πριν και μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Οι γραμμές του μετώπου θα παγώσουν σε περίπτωση που επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και θα επιβληθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Εάν συμφωνήσει σε αυτό, η Ρωσία θα λάβει περιορισμένες κυρώσεις και πλήρη ανακούφιση μόνο όταν υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία που αρέσει στην Ουκρανία.
Μια εισφορά στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας θα μπορούσε να καλύψει το κόστος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν θα κληθεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα συμφωνούσε να το επιδιώξει μόνο μέσω της διπλωματίας. «Αυτό θα απαιτούσε μια μελλοντική διπλωματική πρόοδο που πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν ο Πούτιν αποχωρήσει από την εξουσία» υπογραμμίζει ο Κέλογκ.
Είναι απίστευτα απλό και γρήγορο στην προσέγγισή του. Δεν έχει όμως μια προσαρμογή για το τι θα απαιτήσει η Μόσχα και έχει χρησιμοποιήσει τη διπλωματική διαδικασία στο παρελθόν. Η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει όσο περισσότερο έδαφος μπορεί. Άλλωστε, το Κρεμλίνο έχει αγνοήσει πολλές φορές στο παρελθόν τις εκεχειρίες και επιδίωξε τους εδαφικούς του στόχους.
Ένα από τα σημαντικά ζητούμενα είναι να υπάρχει αστυνόμευση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ενδεχομένως και με στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή στρατιώτες από ουδέτερα κράτη. Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά δαπανηρό ενώ η συνοριακή έκταση που πρέπει να καλυφθεί είναι αρκετά μεγάλη, κάποιες εκατοντάδες μίλια. Επομένως είναι μια τεράστια οικονομική επένδυση.
Το σχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάζουν 14.000 βλήματα πυροβολικού, τα οποία η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει σε μόλις 48 ώρες. Παραδόξως, ο Κέλογκ θέλει οι ΗΠΑ να εξοπλίσουν περισσότερο την Ουκρανία, αλλά επίσης παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
Αλλαγή αξιών
«Ο Μπάιντεν αντικατέστησε την προσέγγιση Τραμπ με μια φιλελεύθερη διεθνιστική προσέγγιση που προωθούσε τις δυτικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», γράφει ο Κέλογκ. Αυτή είναι μια πολύ ζοφερή βάση από την οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν συμβιβασμό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Όπως αναφέρει το CNN, προσθέτει ότι ορισμένοι επικριτές της συνεχιζόμενης βοήθειας προς την Ουκρανία -στην οποία φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος- «ανησυχούν για το εάν τα ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής διακυβεύονται στον πόλεμο της Ουκρανίας, τη δυνατότητα εμπλοκής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και εάν η Αμερική εμπλέκεται σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνική σύγκρουση».
Το σχέδιο προσφέρει στην Ουκρανία μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για τον τερματισμό της βίας, σε μια εποχή που χάνει σε όλα τα μέτωπα και στερείται βασικού ανθρώπινου δυναμικού - ένα εμπόδιο που μπορεί να μην ξεπεράσει ποτέ και κάτι στο οποίο η Ρωσία πιθανότατα θα την ξεπερνά πάντα.