Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης που αποτελεί ένα κόσμημα για το Ηράκλειο με μοναδικούς θησαυρούς της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, εγκαινιάσθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη .

Στην τελετή παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος,ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής , ο Περιφερειάρχης Κρήτης. Σταύρος Αρναουτάκης ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, βουλευτές Αρχιερείς του νησιού εκπρόσωποι φορέων και Οργανισμών, των Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, μετά τον αγιασμό μίλησε για «μεγάλη ώρα για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης», και προσκάλεσε όλους να γευθούν τον πλούτο της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Παράδοσης. Επίσης, ο σεβασμιότατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του σ αυτούς που βοήθησαν για την ολοκλήρωση του έργου .

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ξυδάκης κατά την ομιλία του χαρακτήρισε τα εκθέματα του μουσείου εξαιρετικής σημασίας για τη μεταβυζαντινή τέχνη και την Κρητοβενετσιάνικη σχολή, η οποία – όπως είπε- σμίγει μοναδικά τη βυζαντινή παράδοση με την τέχνη της λατινικής Αναγέννησης «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενιαία το σύνολο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης, η οποία έχει πολύ μεγάλη ιστορική σημασία, διατηρεί μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και συνεχίζει να προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον» επεσήμανε ο υπουργός σημειώνοντας ότι «το Ηράκλειο διαθέτει εξαιρετικό σύνολο μουσείων. Το Αρχαιολογικό είναι μοναδικό στο είδος του, και πλαισιώνεται αρμονικά από το Ιστορικό, το Φυσικής Ιστορίας και τώρα το ανανεωμένο μουσείο Χριστιανικής Τέχνης».

Ακόμη εξήρε τη γόνιμη ,όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία της Εφορείας Ηρακλείου και όλης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία της Κρήτης.

Ο υπ. Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής ,που παραβρέθηκε επίσης στα εγκαίνια στον χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά του για το έργο που εγκαινιάσθηκε επισημαίνοντας την σημασία του και αναφέρθηκε στον ρόλο του λαού και τις δημιουργικές προσπάθειες του ανθρώπου που αποτυπώνουν, όπως υπογράμμισε, την ταυτότητα του στο πέρασμα του χρόνου.

Ακολούθως αφού έκανε αναφορές στη Ορθοδοξία και τα κειμήλια της μίλησε για συλλογικές προσπάθειες και για «κιβωτό αξιών».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι παραδίδεται ένας εξαίρετος χώρος, που συνάδει με την ιερότητα και την ιστορική αξία των εκθεμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας .

«Το Χριστιανικό Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, τιμά και αναδεικνύει, με τον καλύτερο και διαρκέστερο τρόπο, τη θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του τόπου μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατα τον χαιρετισμό του

Επίσης συνεχάρη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και την πλειάδα των τοπικών φορέων, που εν μέσω χαλεπών καιρών, όπως είπε συνέβαλαν την ανάδειξη του σπουδαίου αρχιτεκτονικού μνημείου και στην λαμπρή επανέκθεση των Εικόνων και των άλλων σπανίων κειμηλίων και αντικειμένων που παρουσιάζονται σε αυτό τoν χώρο.

Κατά τα εγκαίνια η Προϊσταμένη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολόγος Β. Συθιακάκη, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην έκθεση και στην ταυτότητα του κτιρίου, στην πορεία των εργασιών για την αναστύλωση του Μουσείου, από το έτος 2007 έως και το τέλος του έτους 2014, που ολοκληρώθηκαν τα έργα και υλοποιήθηκαν όλες οι μελέτες, και ευχαρίστησε που εργάσθηκαν, βοήθησαν και συμπαραστάθηκαν ς στην πορεία των εργασιών.

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στεγάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ηρακλείου, στο ναό της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, καθολικό της ομώνυμης μονής που λειτούργησε από τη Β’ Βυζαντινή Περίοδο μέχρι το 1669 και αποτέλεσε θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της ενετοκρατούμενης Κρήτης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στον παλιό και τον σημερινό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Το μουσείο λειτουργεί και πάλι μετά τις εργασίες αναστήλωσης του ναού που ξεκίνησαν το 2007 και την επανέκθεση των έργων που άρχισε το 2012 με ευθύνη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων .

Με τη νέα μορφή του το μουσείο, σύμφωνα με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τα τέλη της Τουρκοκρατίας (19ος αιώνας). Ανάμεσα στα πιο σημαντικά του εκθέματα είναι έργα του ‘Αγγελου Ακοτάντου (15ος αιώνας) και Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ος αιώνας), σημαντικών εκπροσώπων της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας.

Εκτίθενται ακόμη τοιχογραφίες, αντιπροσωπευτικά έργα λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταβυζαντινής μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, αμφίων, κεντητικής, χειρογράφων και παλαιτύπων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις