Μια νέα ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έργο του Ιταλού μεταφραστή και νεοελληνιστή Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα, με τίτλο “Βella come I greci” (Ωραία όπως οι Έλληνες) παρουσιάσθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα.

Το βιβλίο πραγματεύεται «εκατόν τριάντα πέντε χρόνια νεώτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας» από το 1880 μέχρι το 2015, η οποία παρουσιάζεται στο ιταλικό αναγνωστικό κοινό.

«Η ελπίδα μου είναι να ξαφνιαστούν κάπως οι αναγνώστες, ανακαλύπτοντας μια λογοτεχνία η οποία χαρακτηρίζεται, από την μία από τα ιστορικά συμβάντα της σύγχρονης και νεώτερης Ελλάδας, και από την άλλη, συνδιαλέγεται άνετα με το πνεύμα της διεθνούς λογοτεχνίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία διάλεξε ως μόνιμο τόπο κατοικίας του την Αθήνα.

Ο Ιταλός μεταφραστής, ο οποίος έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών, μεταξύ άλλων, με τον εκδοτικό οίκο Crocetti, προσθέτει ότι ξεκίνησε το έργο του από τις τελευταίες αναφορές της γνωστής «Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» που έχει συγγράψει ο καθηγητής Μάριο Βίττι, δίδοντας στην συνέχεια, ιδιαίτερη έμφαση στην λογοτεχνική παραγωγή των τελευταίων πενήντα ετών.

«Αν μου ζητούσατε να αναφέρω τρεις ανθρώπους των γραμμάτων που έχουν εξέχουσα θέση στο βιβλίο μου, δεν θα μπορούσα, φυσικά, να μην αναφέρω τον Κωνσταντίνο Καβάφη και θα προσέθετα τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη και τον Γιώργο Ιωάννου», δηλώνει ο συγγραφέας.

Παράλληλα, το «Bella Come i Greci» περιέχει και σημαντικές αναφορές στην νεώτερη και σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ιταλία.

«Ο ρόλος της λογοτεχνίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, είναι η ψυχή ενός λαού, είναι αυτό που μένει όταν όλα τα υπόλοιπα χάνονται. Αυτό που προσπάθησα να φτιάξω, είναι ένα πορτραίτο της σύγχρονης Ελλάδας, με βαθιές ρίζες στο παρελθόν, αλλά και μια ισχυρή παρουσία στην σημερινή εποχή. Η κρίση ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα περάσει – και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο προσκήνιο με τον πνευματικό, τον πολιτιστικό και λογοτεχνικό της πλούτο», τονίζει, τέλος, ο Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις