Ντοκιμαντέρ Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ αφηγείται την ιστορία της ζωής του και της καριέρας του στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Kubrick by Kubrick», το οποίο περιέχει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με τον ίδιο τον σκηνοθέτη να παραθέτει την άποψή του για κάθε μια από τις ταινίες του. Το φιλμ σε σκηνοθεσία του Γκρέγκορι Μονρό, περιλαμβάνει αποκλειστικά γυρίσματα και συνεντεύξεις με τον Κιούμπρικ σε διάστημα 30 ετών. «Στη μυθοπλασία, χρειάζεται να έχεις σύγκρουση» λέει ο δημιουργός στην εναρκτήρια σκηνή του τρέιλερ.

Ενθύμια και αντικείμενα από τις ταινίες του Κιούμπρικ παρελαύνουν στην οθόνη: το κράνος πάνω στο οποίο είναι γραμμένο «Born to Kill» από τo «Full Metal Jacket», τα σε σχήμα καρδιάς γυαλιά ηλίου που φορούσε η Σου Λάιον στην «Λολίτα», η μάσκα μέλους νεανικής συμμορίας που φορούσε ο Άξελ/Μάλκολμ ΜακΝτάουελ στο «Κουρδιστό πορτοκάλι». «Αν ο Στάνλεϊ σε εμπιστεύεται, είσαι εντάξει» λέει ο ΜακΝτάουελ. «Αν όχι, πρόσεχε».

Στο απόσπασμα μιας συνέντευξης, η νεαρή Σέλεϊ Ντιβάλ («Η Λάμψη») σχολιάζει: «Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα ξανακάνει πάνω από 15 λήψεις». Η Ντιβάλ είχε μιλήσει για τη διένεξή της με τον Κιούμπρικ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, το 1980, της κινηματογραφικής μεταφοράς της «Λάμψης» του Στίβεν Κινγκ. Η ταλαιπωρία της από τον Κιούμπρικ «συντελούσε στο να ενισχύει το συναίσθημα και τη συγκέντρωση, γιατί έβγαζε θυμό…Το ήξερε αυτό και ήξερε ότι, κάνοντάς το, έπαιρνε περισσότερα από μένα. Άρα, ήταν κάτι σαν παιχνίδι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις