Πρωτομαγιά: Η υφή των λουλουδιών και το χρώμα των πετάλων, ο τρόπος που λυγίζει ο κορμός του, τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του, είναι μερικοί λόγοι ακόμα που έχουν τη δύναμη να πείσουν και τον πιο ασυγκίνητο καλλιτέχνη να μεταφέρει την εικόνα ενός άνθους στο χαρτί.

Καλοσωρίζουμε τον Μάϊο, τον μήνα των λουλουδιών με σημαντικά έργα που διάσημοι καλλιτέχνες ευαισθητοποιήθηκαν στη θέα λουλουδιών και τα μετέφεραν σε πίνακες που φέρουν την υπογραφή τους.

Τίτλος έργου: Tournesols (Ηλιοτρόπια)

Ζωγράφος: Vincent Willem Van Gogh

Χρονολογία: 1888

Από τους πιο διάσημους πίνακες του πληθωρικού καλλιτέχνη. Τα ηλιοτρόπια είναι λουλούδια που παραπέμπουν άμεσα στα καλλιτεχνικά μονοπάτια του Van Gogh, καθώς απλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο με χρώματα λαδιού, στο διάσημο καμβά.

Τίτλος έργου: Oriental Poppies (Ανατολίτικες παπαρούνες)

Ζωγράφος: Georgia O’Keeffe

Χρονολογία: 1928

Η ζωγράφος με την έντονη προσωπικότητα έχει πει για το συγκεκριμένο πίνακά της: «Σκέφτηκα: εάν αναπαράγω στον καμβά μου το λουλούδι ακριβώς όπως το βλέπω, θα είναι μικρό το έργο, αφού το λουλούδι είναι μικρό. Έτσι, θα το κάνω μεγάλο και θα τους εκπλήξω όλους». Αυτός ο πίνακας, που ξεπερνάει το ένα μέτρο, σε βουλιάζει στο βαθύ πορφυρό και μαύρο χρώμα του.

Τίτλος έργου: Roses (Τριαντάφυλλα)

Ζωγράφος: Henri Fantin-Latour

Χρονολογία: 1894

Ο Henri Fantin-Latour ήταν πραγματικά ο ζωγράφος που εξυμνούσε την ομορφιά των ρόδων με κάθε του πινελιά. Δεν κουράστηκε να αναπαράγει τη χάρη των διαφορετικών τριαντάφυλλων στους καμβάδες του ούτε στιγμή. Τα λουλούδια μοιάζουν με αληθινά, σχεδόν νομίζει κανείς πως μυρίζει το άρωμά τους, για αυτό και ο Fantin δεν προλάβαινε να τελειώσει έναν πίνακα πριν τον πουλήσει, κυρίως στο αγγλικό κοινό.

Τίτλος έργου: Flowers (Λουλούδια)

Ζωγράφος: Andy Warhol

Χρονολογία: 1970

Ο εκκεντρικός Warhol εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο πίνακα από μια φωτογραφία που απεικόνιζε άνθη ιβίσκου. Έτσι, δημιούργησε 4 άνθη σε εκτυφλωτικά χρώματα, που φαντάζουν σαν να επιπλέουν αφηρημένα  πάνω από ένα στημένο φόντο γρασιδιού.

Τίτλος έργου: Flowers in a vase – Λουλούδια σε βάζο

Ζωγράφος: Renoir

Χρονολογία: 1880

Ο Ρενουάρ ως ιμπρεσιονιστής, όπως είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας, είχε μια ξεκάθαρη προτίμηση στη θέματα της φύσης και των ζωντανών τοπίων. Ένα θέμα που, μελετώντας το έργο του, μπορείς να διακρίνεις ξεκάθαρα ότι τον ενέπνεε ήταν τα λουλούδια και δη τα βάζα με τα λουλούδια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις