Θανάσης Βέγγος: Ο “καλός μας άνθρωπος” είχε βραβευτεί από τον δήμο Πειραιά, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το 2008. Την εκδήλωση είχε παρουσιάσει ο Σπύρος Παπαδόπουλος και για τον Βέγγο, είχε μιλήσει ο Νίκος Κούνδουρος, ευχαριστώντας τον γιατί “τον έβαλε στο Θέατρο”. Επίσης, μίλησαν ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος και ο Γιώργος Γκούμας, που ήταν γιος ενός παιδικού του φίλου.  Στην εκδήλωση ο Θανάσης Βέγγος συνοδευόταν από τα δύο του εγγόνια, ενώ παρακολούθησε συγκινημένος τις τιμές που του αποδόθηκαν. Διηγήθηκε ιστορίες από την ζωή του και από την καριέρα του.

“Γνήσιος μαραθωνοδρόμος της ζωής”

“Ο κινηματογραφικός Θανάσης Βέγγος, είναι η προσωποποίηση του Έλληνα μεταπολεμικών χρόνων. Με τους αγώνες, την αγωνία για το μεροκάματο, τις μικρές και ελάχιστες χαρές και τις μεγάλες απογοητεύσεις και ήττες. Θα λέγαμε πως κυριολεκτικά σήκωσε στην πλάτη του το μαρτύριο του θεατή χρίζοντάς τον πρωταγωνιστή της μεγάλης οθόνης. Ταυτόχρονα, έγινε ο πιο αγαπητός κλόουν, σκορπίζοντας απλόχερα το γέλιο ως το μοναδικό όπλο επιβίωσης. Ως ήρωας της μεγάλης οθόνης, έτρεξε, αγχώθηκε, πάλεψε, αλλά στο τέλος κατάφερνε πάντα να φέρνει ψωμί στη φαμίλια του. Και όλα αυτά, χωρίς ίχνος ευτελισμού. Και όταν όλο το σύστημα ήταν εναντίον του”, ανέφερε στην ομιλία του ο τότε δήμαρχος, Παναγιώτης Φασούλας.

“Τον θυμόμαστε μια ζωή να τρέχει σαν γνήσιος μαραθωνοδρόμος της ζωής, που έτσι κι αλλιώς ήταν. Γιατί ο Βέγγος είναι παιδί της Λαϊκής τάξης. Γεννήθηκε εδώ στο Νέο Φάληρο από φτωχή οικογένεια. Οι γονείς του, ο κυρ-Βασίλης και η κυρά-Ευδοκία, κατάφεραν να του δώσουν τις εγκύκλιες σπουδές. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος της Εταιρείας Ηλεκτρισμού στο Φάληρο, για την οποία αγωνίστηκε να την σώσει από την ανατίναξη των Γερμανών. Το Ελληνικό κράτος τον αντάμειψε γι αυτή την γενναία πράξη απολύοντάς τον επειδή ήταν αριστερός. Έτσι ο Θανάσης, αναγκάστηκε να βγει στο μεροκάματο. Δούλεψε κυρίως σε επεξεργασίες δερμάτων κι ήταν το παιδί για όλα τα θελήματα. Λίγο καιρό αργότερα, ο νεαρός Θανάσης εξορίστηκε στην Μακρόνησο, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Εκεί γνωρίστηκε και με τον μεγάλο μας σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, που μας τιμά απόψε με την παρουσία του, ο οποίος του πρότεινε ένα ρόλο στην περίφημη ελληνική ταινία «Μαγική Πόλη» το 1953. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας μας. ‘Αλλωστε, ο άνθρωπός μας έχει παίξει σε 126 ταινίες συνολικά, στις 52 εκ των οποίων μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο” πρόσθεσε.

“Έως σήμερα είναι ένας ακούραστος ηγέτης της 7ης τέχνης και όπως γνωρίζω συμμετέχει φέτος σε μια νέα ταινία, για τον εμφύλιο πόλεμο, την «Ψυχή βαθιά» – έναν πόλεμο που όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν ήταν πόλεμος, ντροπή ήταν. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σ΄ αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο της τέχνης, τον οποίο τιμούμε απονέμοντάς του το Μετάλλιο Γ΄ τάξεως για την προσφορά του στην τέχνη, τον Πολιτισμό και τα Γράμματα. Έχω μάλιστα την τιμή να ανακοινώσω ότι ο Δήμος θα μετονομάσει την πλατεία Ευαγγελισμού σε πλατεία Θανάση Βέγγου – οι γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν μας έχουν επιτρέψει να το έχουμε κάνει ήδη. Μία πλατεία η οποία θα αναπλαστεί, θα επιβλέψω προσωπικά μάλιστα την ανάπλασή της. Επίσης, σας ανακοινώνω ότι ο Δήμος Πειραιά θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, την Βουλή, την ΔΕΗ και την κοινωνία ώστε ο χώρος του Κεντρικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Φαλήρου της ΔΕΗ να ανακηρυχθεί σε Μουσείο. Ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη που είχε αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, οι υποθήκες του Κάρολου Κουν που ήθελε να διδάξει σ΄ αυτόν τον χώρο, ο ενθουσιασμός του Ζυλ Ντασέν, του Μιχάλη Κακογιάννη, της Ειρήνης Παπά, του Βαγγέλη Παπαθανασίου και άλλων προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν τον χώρο μαζί με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και υιοθέτησαν την πρότασή της. Αγαπητέ Θανάση δικέ μας άνθρωπε σε ευχαριστούμε που υπάρχεις στη ζωή μας”.

Στην εκδήλωση είχε τιμηθεί και η γυναίκα του Θανάση Βέγγου, Μίνα, που παρακολούθησε συγκινημένη. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον Μανόλη Μητσιά, τον Νίκο Δημητράτο, την Ευαγγελία Μουμούρη και τον Γιώργο Παρτσαλάκη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις