“Γειά σας, είμαι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και δηλώνω την αμέριστη συμπαράσταση μου στο τουρκικό συγκρότημα (Grup) Yorum που αυτή τη στιγμή διώκεται βάναυσα από το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας” αναφέρει ο γνωστός μουσικός σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων.  “Γιατί είναι σπουδαίο να έχεις όμορφη φωνή, να λες όμορφα τραγούδια, αλλά το πιο σπουδαίο είναι να είσαι άνθρωπος Και ο Βασίλης αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι είναι με όλη την σημασία της λέξεις, άνθρωπος” αναφέρει το Δίκτυο, δημοσιεύοντας το βίντεο συμπαράστασης.


Το Grup Yorum, δημιουργήθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη και είναι γνωστό και αγαπητό στην Τουρκία για τα τραγούδια διαμαρτυρίας του και την πολιτική του στάση. Έχει διωχθεί ωστόσο ανηλεώς από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο από το 2016 έχει απαγορεύσει τα τραγούδια του, συνδέοντας το με την τουρκική αριστερή οργάνωση DHKP-C,  η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στις αρχές Μαΐου άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, μετά από απεργία πείνας, ο μπασίστας του συγκροτήματος, ο 41χρονος Ιμπραήμ Γκοκτσέ. Η απεργία πείνας είχε κρατήσει 323 ημέρες. Στις αρχές Απριλίου, πέθανε μετά από απεργία πείνας 288 ημερών, η 28χρονη Χελίν Μπόλεκ. Και οι δύο διαμαρτύρονταν για τις φυλακίσεις των μελών του συγκροτήματος και την απαγόρευση της μουσικής τους, ενώ ζητούσαν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τις συναυλίες.

Πρόσφατα, πάνω από 120 έλληνες μουσικοί τραγούδησαν στο κατώφλι του Ηρωδείου, στη σκιά της Ακρόπολης, για τους Grup Yorum, υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών #SupportArtWorkers.

“Αθήνα 13 Μαΐου 2020…

Στο κατώφλι του Ηρωδείου, στη σκιά της Ακρόπολης, μια μοναδική πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους άγρια διωκόμενους Τούρκους μουσικούς και ηθοποιούς του “Grup Yorum”, υπό την αιγίδα της νεοσύστατης πρωτοβουλίας καλλιτεχνών #SupportArtWorkers. Πάνω από 120 Έλληνες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ηχολήπτες και εικονολήπτες ερμήνευσαν και απαθανάτισαν το “Tencere Τava Ηavası” των Kardeş Türküler στη μνήμη των απεργών πείνας Helin Bölek, Mustafa Koçak και İbrahim Gökçek, που πέθαναν μαχόμενοι για την ελευθερία της έκφρασής τους απέναντι στο απάνθρωπο καθεστώς του Ερντογάν” έγραψε η πρωτοβουλία.

Από συναυλία του συγκροτήματος στην Κωνσταντινούπολη

Τραγούδι των Grup Yorum, στη μνήμη του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, που σκοτώθηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι, στις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί και της πλατείας Ταξίμ. Ο νεαρός πήγαινε στον φούρνο της γειτονιάς για να πάρει ψωμί. Έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου του 2014.