Έναντι 18,7 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε μια ελαιογραφία σε δρύινο πίνακα τού 1632, που απεικονίζει τον τότε νεαρό ζωγράφο Ρέμπραντ, που είχε μόλις καθιερωθεί στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για τιμή – ρεκόρ για πορτρέτο του Ολλανδού καλλιτέχνη, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Ο Ρέμπραντ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρωτοπόρος των selfie καθώς δημιούργησε περίπου 80 πίνακες, σκίτσα και γκραβούρες με τη μορφή του, καταγράφοντας τη διάθεση και την εμφάνισή του από την ηλικία των 22 έως 63 χρόνων.

«Πορτρέτο με κολλάρο και μαύρο καπέλο» (“Self portrait wearing a ruff and black hat”) αποκαλείται το έργο που παρουσιάζει τον Ρέμπραντ στην ηλικία των 26 ετών. H τελευταία αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη δημοπρατήθηκε έναντι 8,9 εκατομμυρίων δολαρίων το 2003. Ο πίνακας ήταν ο ένας από τις μόλις τρεις αυτοπροσωπογραφίες του ζωγράφου που παραμένουν σε χέρια ιδιωτών. Είναι μεγέθους 22 επί 16 εκατοστών. Στη δημοπρασία που έγινε σε live streaming, πουλήθηκαν δεκάδες άλλα έργα που καλύπτουν χρονική περίοδο πέντε αιώνων τέχνης, από Ρέμπραντ και Πικάσο έως Μιρό και Μπάνκσι.

Λίγα λόγια για τον Ρέμπραντ

O Ρέμπραντ Χάρμενσοον φαν Ράιν (15 Ιουλίου 1606 – 4 Οκτωβρίου 1669), γνωστός ευρύτερα ως Ρέμπραντ, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών. Το όνομά του συμβολίζει την περίοδο της «χρυσής εποχής» της Ολλανδίας, στην οποία ανήκει χρονικά το έργο του. Φιλοτέχνησε συνολικά περίπου 400 πίνακες, περισσότερα από 1000 σχέδια ζωγραφικής και περίπου 290 χαρακτικά, αν και μέρος των έργων που αποδίδονται στον Ρέμπραντ –κυρίως έργα ζωγραφικής και σχέδια– αμφισβητείται.

Περισσότερο στο πρώιμο και λιγότερο στο ύστερο έργο του, κυριάρχησαν οι προσωπογραφίες, ωστόσο διακρίθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αναπαριστώντας επίσης, τοπιογραφίες, καθώς και ιστορικές, βιβλικές, μυθολογικές ή αλληγορικές σκηνές. Το σύνολο του έργου του χαρακτηρίζεται στην πορεία του χρόνου από εκτεταμένες και βαθιές αλλαγές στο ύφος του, ένδειξη μίας διαρκούς αναζήτησης. Ακόμη σε κάθε μεμονωμένο έργο ή εκδοχή του, παρατηρούνται συνεχείς μετασχηματισμοί πριν την κατάληξη σε μία τελική εικαστική μορφή.

Γεννημένος στο Λέιντεν της Ολλανδίας, φοίτησε στο λατινικό σχολείο και στο πανεπιστήμιο της πόλης, ωστόσο πολύ σύντομα στράφηκε αποκλειστικά στη ζωγραφική, μαθητεύοντας στο πλευρό διακεκριμένων καλλιτεχνών της εποχής, όπως του Γιάκομπ Ίσαακ φαν Σβάνενμπουρχ και αργότερα του Πίτερ Λάστμαν. Ως αυτόνομος ζωγράφος, φιλοτέχνησε τα πρώτα έργα του στο Λέιντεν, στο ίδιο εργαστήριο με τον Γιαν Λίφενς, πριν εγκατασταθεί στο Άμστερνταμ. Κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διακριθεί, αναλαμβάνοντας σημαντικές παραγγελίες και αποκτώντας μεγάλη φήμη τόσο στην Ολλανδία όσο και διεθνώς. Κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, σημαντικά οικονομικά προβλήματα οδήγησαν στην πτώχευσή του, παρά το γεγονός πως η φήμη του παρέμεινε σχεδόν ακλόνητη κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά και μετά το θάνατό του.