Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε ότι κάθε παραγωγή που θέλει να είναι υποψήφια στην κατηγορία Best Picture (Καλύτερη Ταινία), πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Academy Aperture 2025. Θα ξεκινήσουν από την 96η Απονομή Βραβείων, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2024.

«Πρέπει να συμπεριλάβουμε τη διαφορετικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού τόσο στη δημιουργία ταινιών αλλά και στο κοινό που συνδέεται μαζί τους. Η Ακαδημία δεσμεύεται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στο να γίνει αυτό πραγματικότητα», σχολίασαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ντέιβιντ Ρούμπιν και ο CEO Ντον Χάντσον. Τα νέα κριτήρια έχουν στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλομορφία και διαφορετικότητα στις ταινίες που προτείνονται για Όσκαρ.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, για να είναι υποψήφια μια ταινία στην κατηγορία Best Picture, πρέπει να προσέχει τα ποσοστά εργαζομένων σε αυτήν, ως προς το χρώμα, το φύλο, τη σεξουαλική προτίμηση και την ΑμεΑ κατηγοριοποίησή του. Στην προσπάθεια για περισσότερη διαφορετικότητα πίσω από τις κάμερες, η δημιουργική ομάδα στις ταινίες πρέπει να απαρτίζεται από γυναίκες, φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς, ένα μέρος της κοινότητας LGBTQ+ ή άτομα με αναπηρίες, ενώ από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες καλείται να αποτελείται και το 30% του συνεργείου της ταινίας.

Όσκαρ – Μία παγκόσμια γιορτή του κινηματογράφου

Η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ έγινε στις 16 Μαΐου 1929 στο ξενοδοχείο “Ρούσβελτ” στο Χόλυγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λούις Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες. Η τελετή της απονομής των βραβείων τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται στο Dolby Theatre, όπως έχει μετονομαστεί το Kodak Theatre στο Χόλυγουντ.

Μέλη

Η Ακαδημία αριθμεί πάνω από 6.500 μέλη και είναι αρκετά δύσκολο να ενταχθεί κάποιος σε αυτήν. Συνήθως για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον δύο άλλα μέλη. Τα ονόματα των μελών δεν αποκαλύπτονται αν και κάποια ονόματα έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

Υποψηφιότητες

Μια ταινία για να είναι υποψήφια θα πρέπει να έχει αρχίσει να προβάλλεται μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 40 λεπτά και να έχει γυριστεί σε φιλμ 35mm ή 70mm ή σε ψηφιακό φιλμ προοδευτικής σάρωσης με 24 ή 48 καρέ και ανάλυση τουλάχιστον 1280×720.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις