Με παλμό, μαχητικά και μαζικά, πραγματοποίησαν την πορεία τους από τα Προπύλαια στο Μέγαρο Μαξίμου, σωματεία και φορείς εργαζομένων στον πολιτισμό, διεκδικώντας αιτήματα για την επιβίωσή τους. ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Η πορεία έγινε για πρώτη φορά με περιορισμούς βάσει της νέας νομοθεσίας περί ρύθμισης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ένας ολόκληρος κλάδος που πλήτεται – τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο έδειξαν για τον οπτικοακουστικό χώρο περιορισμό του τζίρου κατά 93% – και συνεχίζει το κυνήγι της επιβίωσης, μετά από αναβολές και ακυρώσεις καλοκαιρινών παραστάσεων λόγω πανδημίας, στην θολή προοπτική για την επανεκκίνηση της νέας σεζόν στον πολιτισμό και την διασκέδαση.

«Οι ηθοποιοί κάνουν πρόβες χωρίς να γνωρίζουν πότε και πώς θ’ ανοίξουν, ιδίως οι μικροί χώροι. Τουλάχιστον το τεστ του κορονοϊού στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε δυο εβδομάδες, ας το αναλάβει η Πολιτεία» έλεγαν ηθοποιοί του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

«Από ατομική ευθύνη χορτάσαμε. Τώρα μέτρα για την επιβίωση των εργαζομένων» έγραφε το πανώ του Πανελλήνιου Συλλόγου Μουσικών. Το σωματείο των μουσικών, ένωσε τις δυνάμεις του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος για να καταγγείλει τα «υποτυπώδη μέτρα της Πολιτείας για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τη διασκέδαση» και την «ανεπαρκή στήριξη» της πολιτείας στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο, το οποίο θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του υπουργείου Πολιτισμού.

«Η Πολιτεία μας λέει ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει γιατί δουλεύουμε ‘μαύρα’, ρίχνοντας σε εμάς τις δικές τους ευθύνες. ‘Αραγε όταν οι εργοδότες μας το επιβάλλουν εμείς έχουμε επιλογή; Μήπως εμείς φταίμε που όλα αυτά τα χρόνια, οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τους εργοδότες έχουν διαλυθεί;» διερωτώνται οι εργαζόμενοι.

Αιτήματα των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, είναι η καταβολή μηνιαίου επιδόματος 534 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά τους και εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού. Το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ζητά να καλυφθούν όλα τα πραγματικά «κενά» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες και καταγγέλλει την «κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης ‘έξωσης’ των τεχνών από το Λύκειο», διεκδικώντας να μη μείνει «κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

Στη σχετική απόφαση της Αστυνομίας, αναφερόταν αναλυτικά η διαδρομή και δηλώνεται πως οι συμμετέχοντες στην πορεία θα καταλάβουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Με πρόσφατη ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο δύσκολος που έχουμε ζήσει οι εργαζόμενοι του κλάδου έως τώρα. H Κυβερνητική απάντηση σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, είναι υποτυπώδη μέτρα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τη διασκέδαση και αυτά μετά από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις Καλλιτεχνών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι δημιουργοί συχνά αναγκάζονται να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο τους. Στην καλύτερη περίπτωση βρίσκουμε ένα εργοδότη, που τις περισσότερες φορές πληρώνει «μαύρα» για τη δουλειά μας. Αυτά συμβαίνουν όταν ο Πολιτισμός αφήνεται στα χέρια επιχειρηματιών που στόχο έχουν τα κέρδη τους».

Εφαρμογή νόμου Χρυσοχοΐδη

Με νέα ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία ενημερώνει ότι σύμφωνα με οδηγίες που έλαβε από την Ελληνική Αστυνομία: «η πορεία από τα Προπύλαια προς το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να περιοριστεί σε τμήμα του δρόμου. Φαίνεται ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης που είναι ανύπαρκτα όταν χρειάζεται να φτιάξει προστατευτικό πλαίσιο για τον Πολιτισμό και να θεσπίσει κανόνες λειτουργίας, ενεργοποιούνται ταχύτατα όταν είναι να καταστείλει την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Ο Πολιτισμός είναι το οξυγόνο την κοινωνίας και, πολιτισμένα, θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους. Κι αν κάτι δεν είναι ο Πολιτισμός, σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για να πειραματίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Όντως οι καλλιτέχνες γίνεται η πρώτη συλλογικότητα που υφίσταται τους περιορισμούς που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις. Γι΄ αυτό και η Πανελλήνια Ομοσπονδία δηλώνει:

«Σας καλούμε όλους δίπλα μας. Σας χρειαζόμαστε για να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι ο Πολιτισμός δεν φιμώνεται, δεν περιορίζεται, δεν καταστέλλεται. Οι αντιξοότητες παρόλα αυτά, μας πεισμώνουν. Γι αυτό δίνουμε πιο ενωτικά, μαζικά και δυναμικά από ποτέ ένα βροντερό «παρόν» αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, στα Προπύλαια, για να διαδηλώσουμε με φαντασία, ευρηματικότητα και Πολιτισμό ότι δεν κάνουμε πίσω.

Συνάδελφοι, παρακαλούμε να προσέλθετε, φορώντας μάσκες. Η χρήση της μάσκας, όπως άλλωστε και η τήρηση αποστάσεων, είναι απαραίτητη ως μέτρο προφύλαξης της υγείας όλων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τον Πολιτισμό ζωντανό».