Μετά από έναν αιώνα ο ναός του Αγίου Γεωργίου  Σαντραπέ στο Καστελόριζο ολοκληρώνεται. Ο ιερός ναός χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελλοριζιού Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του, Αναστασίας, ακολουθώντας ως πρότυπο την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην Αθήνα.

Το 1907-1908 όμως η ανέγερσή του σταμάτησε, λόγω του θανάτου του ιδίου και της γυναίκας του, έτσι ο ναός έμεινε ημιτελής. Κάποιες προσπάθειες αποκατάστασής του εξάλλου, που έγιναν στην δεκαετία του ΄80, δεν ολοκληρώθηκαν.

Ο ναός -έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού τύπου που διαθέτει, δηλαδή εγγεγραμμένο σταυροειδή, εκλεκτικιστικού ρυθμού.

Σήμερα, χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του, Μαρίνας, με δωρεά μέσω της ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου «ΑΙΓΕΑΣ», ο ναός αποκαθίσταται πλήρως. Οι εργασίες της αποκατάστασης του ναού θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα.

Το στολίδι του Καστελόριζου, όπως χαρακτηρίζεται ο ναός επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Στην αυτοψία της εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, ήταν εκπρόσωποι της «ΑΙΓΕΑΣ» και οι ανάδοχοι του έργου.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι η εγκεκριμένη μελέτη «τη στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και αποπεράτωση του ναού, όπως και την αισθητική του αναβάθμιση, την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής του αξίας, παράλληλα με τη λειτουργική του αξιοποίηση, ως χώρου λατρείας και επισκέψιμου μνημείου». Να σημειωθεί ότι μελέτη εκπονήθηκε από ιδιώτη μελετητή με την υποστήριξη βεβαίως της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αποτελώντας συμπλήρωση και επικαιροποίηση παλαιότερης εγκεκριμένης μελέτης.

Αυτοψία Μενδώνη στη Μονή Αγίου Γεωργίου του Βουνού

Η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε, επίσης, αυτοψία στο φρουριακό κτιριακό συγκρότημα της Μονής Αγίου Γεωργίου του Βουνού, που παραμένει ακατοίκητο εδώ και δεκαετίες. Η Μονή εντάχθηκε το 2010 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2007-2013), με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ. Την πλήρη αποκατάσταση του καστρομονάστηρου υλοποίησε, με αυτεπιστασία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα αναζητηθούν τρόποι ώστε το συγκρότημα της Μονής να παραμείνει ανοιχτό, επισκέψιμο, και να αξιοποιηθεί και για πολιτιστικές χρήσεις.

Δωρεές για έργα στο Καστελόριζο

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά την επίσκεψή της στο κτίριο Σταματίου, κατά τη συνάντησή της με τον δήμαρχο Καστελλορίζου, Γιώργο Σαμψάκο, δήλωσε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού θα συνδράμει τον δήμο με το 50% του ποσού που απαιτεί η αποκατάσταση του Σχολείου, προκειμένου να μη χαθεί η συνολική χρηματοδότηση, την οποία προσφέρει κατά 50% το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αιτείται από τον Δήμο να εξασφαλίσει το άλλο 50%. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα καλύψει το ποσό αυτό, προκειμένου να γίνει αυτό το έργο προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις. Θεωρούμε ότι αυτό είναι υποχρέωσή μας, σ’ έναν τόπο που αγαπάμε, που είναι μεν στο άκρο της χώρας μας, αλλά είναι η καρδιά της πατρίδας μας»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις