Πάνω από 50 σαρκοφάγοι ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο, σε μία ανακάλυψη που θεωρείται η σημαντικότερη του 2020. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλιντ Ελ Ανάνι, πρόκειται για 59 καλά διατηρημένες σαρκοφάγους που βρέθηκαν στη Νεκρόπολη της Σακκάρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη μεγάλη αποκάλυψη πραγματοποίησε ο Ελ Ανάνι ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών και περίπου 200 δημοσιογράφους. Μάλιστα, όλοι οι προσκεκλημένοι έγιναν μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, για να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα, τονίζεται πως οι σαρκοφάγοι διατηρούν αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.

Σημειώνεται πως όπως ο ίδιος τόνισε, μπορεί και πολλές άλλες σαρκοφάγοι να βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο έδαφος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους, με τη σημαντική αυτή νέα ανακάλυψη, κάνοντας και τον γνωστό αρχαιολόγο και πρώην γενικό γραμματέα Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς να δηλώνει ευχαριστημένος ότι «σήμερα με έφερες πίσω στη δράση», αλλά και τον Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι να εκφράζει το πόσο περήφανος είναι για το γεγονός ότι «οι περισσότερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από αιγυπτιακές αρχαιολογικές ομάδες σε αιγυπτιακό έδαφος».

«Σήμερα δεν είναι το τέλος αυτής της ανακάλυψης, θεωρώ ότι έγινε μόνον η αρχή», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι.

Η νεκρόπολη Σακκάρα

Η Σακκάρα αναφέρεται ως τόπος ενταφιασμού από την αρχαιότητα, ακόμα και από την αρχαϊκή περίοδο της πρώτης Δυναστείας. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή για την κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ που χρονολογείται από την τρίτη Δυναστεία γύρω στα 2.650 π.Χ. Διάφοροι Φαραώ της πέμπτης και έκτης δυναστείας έχτισαν τις πυραμίδες τους σ΄αυτή την περιοχή. Ακόμα και ανώτεροι ιερείς είχαν ταφεί εδώ, αφού η Σακκάρα ήταν νεκρόπολη της ανακτορικής πόλης Μέμφις. Οι τάφοι της πρώτης ενδιάμεσου περιόδου που ακολούθησε — αν και μικροί — αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της αδιάκοπης παράδοσης του παλαιού βασιλείου.

Την εποχή του μέσου βασιλείου οι τάφοι γίνονταν στον περίγυρο της πυραμίδας του Τέτι του τρίτου καθώς και στα νότια της Σακκάρα, όπου βρίσκονται και ορισμένοι τάφοι της εποχής της δέκατης τρίτης Δυναστείας. Την εποχή του νέου βασιλείου η νεκρόπολη της Σακκάρα γνώρισε εκ νέου μεγάλη ανάπτυξη. Οι τάφοι αυτής της εποχής είναι μικρά ομοιώματα ναών και ανακτόρων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις