Κλασσικές ταινίες της Disney θα συνοδεύονται , πλέον, από προειδοποιητικά και επεξηγηματικά σημειώματα, στα οποία θα εξηγούν πως στην εκάστοτε ταινία θα υπάρχουν ξεπερασμένα στερεότυπα που σχετίζονται με τη φυλή και το χρώμα του δέρματος, τα οποία ενδεχομένως να ενοχλήσουν. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ταινίες της πλατφόρμας Disney+, προειδοποιούν για «ξεπερασμένες πολιτιστικές αναπαραστάσεις». Ωστόσο, με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τα γεγονότα διαμαρτυρίας που ακολούθησαν, το ζήτημα του ρατσισμού και της ανισότητας της αμερικανικής κοινωνίας πήρε ξανά διαστάσεις και βρέθηκε στο επίκεντρο.

Η Disney, λοιπόν, αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκαθήλωση ορισμένων λαθεμένων προτύπων, εμφανίζοντας το εξής μήνυμα στην πλατφόρμα streaming σε πολλές κλασικές ταινίες:

«Αυτό το πρόγραμμα περιέχει αρνητικές απεικονίσεις και/ή εικόνες κακομεταχείρισης άλλων λαών ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να αφαιρέσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε την επιβλαβή επίδραση του, μαθαίνοντας από αυτήν και να πυροδοτήσουμε μία συζήτηση που θα δημιουργήσει ένα κοινό μέλλον για όλους χωρίς αποκλεισμούς».

Μεταξύ των εν λόγω ταινιών, βρίσκονται και δημοφιλείς ταινίες όπως ο «Πήτερ Παν» από το 1953, οι «Αριστόγατες» από το 1970, η «Λαίδη και ο Αλήτης» από το 1955 και «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» από το 1967. Όπως αναφέρει το BBC, στη «Λαίδη και τον Αλήτη» παρουσιάζονται αρνητικά στερεότυπα για τις ασιατικές φυλές, μέσω της καρικατουριστικής απεικόνισης των δύο γατών Σιάμ, Σι και Αμ, οι οποίες παρουσιάζονται μοχθηρές και πονηρές, ενώ απολαμβάνουν να προκαλούν ταραχή και προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, στον «Πήτερ Παν» οι ιθαγενείς Αμερικάνοι χαρακτηρίζονται ”ερυθρόδερμοι”, κάτι που θεωρείται προσβλητικό από τους αυτόχθονες της Αμερικής.

Αξίζει να σημειωθεί και η ύπαρξη στερεοτύπων σχετικά με το μαύρο χρώμα του δέρματος σε ταίνιες όπως ο «Ντάμπο» και το «Βιβλίο της Ζούγκλας», όπου τα σκουρόχρωμα ζώα φαίνεται να έχουν αρνητικά χαρακτηριστικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πίθηκο Βασιλιά Λούι, που παρουσιάζεται ως τεμπέλης, τραγουδώντας τζαζ κομμάτια με τέτοιο τρόπο, που παραπέμπει στους μαύρους μουσικούς της Νέας Ορλεάνης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Υπενθυμίζεται πως, το HBO προχώρησε σε κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση, αποσύροντας την πολυβραβευμένη ταινία ”Όσα παίρνει ο άνεμος”, λόγω των αμφιλεγόμενων εικόνων της δουλείας και του μαύρου πληθυσμού, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις