Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, το μόνο πολιτιστικό ίδρυμα της χώρας που πήρε δημοσίως θέση για τη Χρυσή Αυγή σε αναμονή της απόφασης, ήταν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η τέχνη σε κάθε μορφή της, μπορεί και οφείλει να ευαισθητοποιεί τον κόσμο αλλά και να «φωτίζει» έναν άλλο δρόμο, αγάπης, κατανόησης και αποδοχής του διαφορετικού.

Έτσι, η Στέγη, εν αναμονή της έναρξης της δίκης του, φώτισε αυτή τη φορά την πρόσοψή της με το πρόσωπο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου ή Zackie O, που λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου. Για τη δολοφονία του στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 είχε επίσης εκδώσει ανακοίνωση η Στέγη του Ιδρύματος. Όπως ανέφερε η Στέγη στο λογαριασμό της στο Facebook «Επειδή πολλοί διαφωνούν, το Facebook κατέβασε την αρχική δημοσίευση. Παρά τα reports, η Στέγη παραμένει φωτισμένη. Όπως πρέπει. #Justice4ZakZackie».

Οι μαζικές αναφορές υπονοούν χρήστες φασίζουσας αντίληψης που ενοχλήθηκαν από την έκφραση αλληλεγγύης προς έναν ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο οποίος βρήκε φριχτό θάνατο μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, ο Ζακ Κωστόπουλος βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε κοσμηματοπωλείο επί τις οδού Γλάδστωνος στην Αθήνα και επιχείρησε να δραπετεύσει. Στις στιγμές που ακολούθησαν, ξυλοκοπήθηκε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και στη συνέχεια από 8 αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος της Ομόνοιας, και εξέπνευσε κατά την μεταφορά του με ασθενοφόρο, στο νοσοκομείο.

Μετά τη δολοφονία του, έλαβαν χώρα πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις, καταδικάζοντας κυρίως το φαινόμενο της αυτοδικίας, το οποίο απασχόλησε επί σειρά μηνών την Ελληνική κοινή γνώμη.

Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού, η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, στην αρχική δικογραφία κατά των δυο αντρών που κλωτσούσαν στο κεφάλι τον Ζακ Κωστόπουλο έγιναν σοβαρές παραλείψεις, αφού δεν γινόταν λόγος για τη βιαιότητα του περιστατικού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις