Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν σε υπόγειο χώρο βίλας στην Civita Giuliana, δύο σορούς σε πολύ καλή κατάσταση. Ανήκουν σε δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μετά Χριστόν. Ο ένας είναι 30 με 40 ετών και φορούσε έναν μανδύα από μαλλί, ενώ ο άλλος είναι από 18 ως 23 ετών και είχε αρκετά κατάγματα στους σπονδύλους του. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η μία σορός ανήκει σε έναν άνδρα ανώτερης κοινωνικής τάξης και η άλλη σε σκλάβο του σπιτιού, που έκανε βαριά εργασία – εξ’ ου και τα σπασμένα οστά.

“Προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο”

Ο διευθυντής του αρχαιολογικού φορέα της Πομπηίας, Massimo Osanna, δήλωσε: “Οι δύο άνθρωποι προσπάθησαν πιθανόν να βρουν καταφύγιο από το κύμα λάβας που κατέκλυσε την περιοχή στις 9 το πρωί” και πρόσθεσε: “Πρόκειται για θάνατο από θερμικό σοκ, όπως φαίνεται από την στάση του σώματος, με τα χέρια και τα πόδια που έχουν ‘διπλώσει'”. Ο υπουργός Πολιτισμού Dario Francheschini, ανέφερε πως η ανακάλυψη τονίζει το πόσο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος είναι η Πομπηία για έρευνα και μελέτη.

Η πόλη των 13.00ο κατοίκων θάφτηκε στην στάχτη, με την έκρηξη να δημιουργεί μια “παγωμένη” εικόνα καταστροφής. Εντοπίστηκε τον 16ο αιώνα και οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1750.

“Ο θάνατος παίρνει σώμα και μορφή”

Σε ανάρτηση το “Pompeii – Parco Archeologico“, αναφέρει: “Αυτό που ο συγγραφέας Luigi Settembrini περιέγραψε ως ‘ο πόνος του θανάτου που παίρνει σώμα και μορφή‘, είναι αυτό που βλέπουμε στις ανασκαφές της Πομπηίας, στη μορφή ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη, στην επιθανάτια πάλη τους που αποτυπώθηκε στην στάχτη επί 2.00ο χρόνια”.

“Είναι αδύνατο να αντικρύσουμε τις μορφές αυτές χωρίς συγκίνηση. Είναι νεκροί εδώ και 18 αιώνες, αλλά είναι ακόμη ανθρώπινα όντα, που υποφέρουν. Αυτή δεν είναι τέχνη, δεν είναι αναπαράσταση. Είναι ο πόνος του θανάτου που παίρνει μορφή και σώμα” έγραψε ο ιταλός συγγραφέας το 1863.

Ancora una volta prende forma dagli scavi condotti a Pompei, quella che lo scrittore Luigi Settembrini definì “il dolore…

Posted by Pompeii – Parco Archeologico on Saturday, November 21, 2020

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις