Σε ηλικία 89 ετών ”έφυγε” ο Βρετανός συγγραφέας με το ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ, ”πατέρας” των κατασκοπικών μυθιστορημάτων. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Κόρνγουολ, και αποτέλεσε εμβληματική μορφή στο χώρο της λογοτεχνίας και πεζογραφίας. Τον θάνατό του ανακοίνωσε αργά το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου ο Τζόνι Γκέλερ.

«Προς μεγάλη μου θλίψη πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την είδηση ότι ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ, γνωστός στον κόσμο ως Τζον Λε Καρέ, απεβίωσε έπειτα από σύντομη ασθένεια (δεν είχε σχέση με την COVID-19) στην Κορνουάλη, το απόγευμα του Σαββάτου», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Curtis Brown, που εκπροσωπούσε τον συγγραφέα, και πρόσθεσε:

«Ήταν 89 ετών. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους τέσσερις γιους του, στις οικογένειές τους και στην αγαπημένη του σύζυγο Τζέιν».

Από την πλευρά της, η οικογένειά του προέβη σε σύντομα μήνυμα που μετέφερε ο ατζέντης του συγγραφέα:

«Με μεγάλη μας θλίψη είμαστε υποχρεωμένοι να επιβεβαιώσουμε ότι ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ — ο Τζον Λε Καρέ — απεβίωσε εξαιτίας πνευμονίας το βράδυ του Σαββάτου».

Μια καριέρα ”στα ξαφνικά”

Ο Τζον Λε Καρέ γνώρισε επιτυχία και δόξα με το τρίτο στη σειρά μυθιστόρημά του, με τίτλο ”Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο”. Το έγραψε στα 30 του, καθώς ”βαριόταν” την δουλειά του διπλωμάτη στην βρετανική πρεσβεία στη Βόννη (στην τότε δυτική Γερμανία). Το βιβλίο κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Διηγείται την ιστορία του Άλεκ Λίμας, βρετανού διπλού πράκτορα, που πάει στην Ανατολική Γερμανία υποδυόμενος τον αυτόμολο.

Η συνεργασία του Λε Καρέ με μεγάλες εταιρείες κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, ξεκίνησε με την μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.

Η καριέρα του Κόρνγουολ ως μυστικού πράκτορα τερματίστηκε από τον βρετανό διπλό πράκτορα Κιμ Φίλμπι, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα πολλών συμπατριωτών του που δούλευαν στις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου στην KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ο άνθρωπος που θα γνώριζε τεράστια επιτυχία ως λογοτέχνης είχε αναγκαστεί τότε να παραιτηθεί από την MI6.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις