Πομπηία ανακάλυψη: Αρχαίο «fast food» κάτω από τις στάχτες - Μοναδικές φωτογραφίες [pics]
Μια μοναδική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στην Πομπηία, καθώς κατάφεραν να ανασύρουν από τις στάχτες ένα θερμοπωλείο. Πρόκειται για ένα κατάστημα... ταχείας εστίασης, όπου σερβίρονταν ζεστά γεύματα, καθώς και ποτά. Τα καταστήματα αυτά ήταν γενικά μικρά σε μέγεθος μα ιδιαίτερα δημοφιλή, ενώ το χαρακτηριστικό τους είναι ο πάγκος σε σχήμα L που αποτελείτο από ένα συμπαγές λίθινο τμήμα το οποίο εμπεριείχε πήλινα δοχεία, ενώ ήταν καλυμμένο από πλάκες μαρμάρου.
Ένα τέτοιο θερμοπωλείο με μοναδικές άθικτες σχεδόν νωπογραφίες εντοπίστηκε στην Πομπηία, την πόλη που θάφτηκε στη λάβα και την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Το θερμοπωλείο είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτά και ανακαλύφθηκε σε έναν χώρο ανασκαφών που δεν είναι ανοιχτός για το κοινό ακόμη και παρουσιάστηκε σήμερα στα μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, σε ορισμένα από τα πήλινα δοχεία τα οποία ο ιδιοκτήτης τοποθετούσε σε βαθιές, κυκλικές οπές, στον πάγκο του καταστήματος βρέθηκαν απομεινάρια φαγητού, ηλικίας 2.000 ετών.
Το μπροστινό μέρος του πάγκου ήταν διακοσμημένο με ζωηρόχρωμες νωπογραφίες, ορισμένες από τις οποίες εικονίζουν ζώα -συστατικά του φαγητού- όπως μια κότα και δύο πάπιες, κρεμασμένες με το κεφάλι προς τα κάτω. «Είναι ένα εκπληκτικό εύρημα. Είναι η πρώτη φορά που ανασκάπτουμε ένα ολόκληρο θερμοπωλείο», είπε ο Μάσιμο Οσάνα, ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα διακοσμημένο μπρούτζινο κύπελλο, κεραμικά δοχεία στα οποία μαγείρευαν σούπες και βραστά, αμφορείς, και άλλα δοχεία για τη φύλαξη του κρασιού. Η Πομπηία, 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης, ήταν μια ακμάζουσα πόλη 13.000 κατοίκων την εποχή που θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα.
«Οι πρώτες αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι εικόνες στο μπροστινό μέρος του πάγκου εικονίζουν, τουλάχιστον εν μέρει, το είδος των φαγητών και των ποτών που πωλούνταν εδώ», εξήγησε η ανθρωπολόγος Βαλέρια Αμορέτι. Πρόσθεσε ότι στα δοχεία βρέθηκαν υπολείμματα χοιρινού, ψαριών, σαλιγκαριών και μοσχαριού, γεγονός που «μαρτυρά τη μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα» τους οι Ρωμαίοι.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί τα δύο τρίτα της αρχαίας πόλης, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις τον 16ο αιώνα. Οι οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν γύρω στο 1750. Η Πομπηία, μια σπάνια μαρτυρία της ελληνορωμαϊκής ζωής, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ιταλίας και η UNESCO την έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.