Τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη Αλιγκέρι δυστυχώς συνέπεσαν με πανδημία και κλειστά μουσεία. Όμως ο μέγας Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος, πατέρας της ιταλικής γλώσσας, θα τύχη της τιμής που του αξίζει μέσα από το διαδίκτυο.

Η Φλωρεντία κι η Ραβένα, μαζί με τη Σιένα, τη Βερόνα και άλλες εβδομήντα πόλεις σε όλη την Ιταλία, ήδη σχεδιάζουν τους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις για την 700ή επέτειο του θανάτου του, που θα διαρκέσουν όλο το 2021. Και αν η πίεση του Covid υποχωρήσει, τα μουσεία, οι γκαλερί και τα θέατρα θα τιμήσουν με τη σειρά τους τον Δάντη του.

Από αυτή την Παρασκευή, ήδη η Γκαλερί Uffizi (https://www.uffizi.it/en/the-uffizi) στη Φλωρεντία λάνσαρε την πρώτη μεγάλη εκδήλωση για το Έτος Δάντη.

Είναι διαδικτυακή και «προσβάσιμη διεθνώς δωρεάν, κάθε ώρα της ημέρας, για όλους. Το virtual show φέρει τον τίτλο «A riveder le stelle» (Για να ξαναδούμε τα αστέρια), από την περίφημη τελευταία φράση της «Κόλασης».

Η γκαλερί αποκαλύπτει online, σε υψηλή ανάλυση, 88 σχέδια με μολύβι και μελάνι και με χρωματικές αντιθέσεις του μαύρου και του κόκκινου, που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος της Αναγέννησης Φεντερίκο Ζουκάρι εμπνευσμένος από τη «Θεία Κωμωδία».

Στο διάστημα μεταξύ 1586 και 1588, ο Ζουκάρι, στη διάρκεια παραμονής του στην Ισπανία, ολοκλήρωσε τη σειρά των έργων του πάνω στην τριλογία του Δάντη: είκοσι οχτώ απεικονίσεις από την «Κόλαση», σαράντα εννέα από το «Καθαρτήριο» και έντεκα από τον «Παράδεισο».

Ο ζωγράφος Ζucarri

Όταν το 1609 ο Ζουκάρι πέθανε, τα σχέδια παρέμειναν στην ιδιοκτησία της οικογένειας των αριστοκρατών Ορσίνι, για τους οποίους δούλευε ο ζωγράφος. Στη συνέχεια πέρασαν στα χέρια των Μεδίκων. Το 1738 έγιναν μέρος της συλλογής της Uffizi. Αρχικά ήταν δεμένα όλα μαζί σε έναν τόμο, με κάθε σχέδιο να έχει στην απέναντι σελίδα του τους στίχους του ποιήματος στους οποίους αντιστοιχούσε.

Λόγω της ευαισθησίας τους, τα σχέδια δεν εκτέθηκαν, ποτέ στο σύνολό τους. Μόνο δύο φορές η Uffizi αποκάλυψε στο κοινό ένα μικρό τους μέρος. Η πρώτη φορά ήταν το 1865, και η δεύτερη, το 1993.

«Μέχρι σήμερα αυτά τα πανέμορφα σχέδια τα έβλεπαν στο σύνολό τους μόνο λίγοι λόγιοι και πανεπιστημιακοί», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου. «Τώρα εκτίθενται πλήρως, δίπλα σε έναν επιστημονικό σχολιασμό, απολύτως διδακτικό. Η Uffizi είναι περήφανη που ανοίγει τους εορτασμούς για την επέτειο του θανάτου του Δάντη με την online παρουσίασή τους, γιατί είναι πολύτιμο υλικό όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και όλους όσοι παθιάζονται με τον Δάντη και εμπνέονται από τη δική του αναζήτηση για γνώση και αρετή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις