Εκδηλώσεις για τα 700 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή και φιλοσόφου, διοργανώνονται σε όλη την Ιταλία, ενώ στην Φλωρεντία – γενέτειρα του Δάντη –  η Γκαλερία Ουφίτσι, εγκαινίασε μία online έκθεση με έργα τέχνης του Federico Zuccari, εμπνευσμένα από την Θεία Κωμωδία.

Τα σκίτσα δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1586 και του 1588 από τον ιταλό ζωγράφο και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σε ολοκληρωμένη μορφή στο κοινό, από το 1738, όταν οι Gallerie degli Uffizi απέκτησαν την συλλογή. Το 1865, την 600η επέτειο γέννησης του Δάντη, που συνέπεσε με την επέτειο ενοποίησης της Ιταλίας, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά μια επιλογή των έργων στη Φλωρεντία. Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το 1993, εκτέθηκαν ξανά τμηματικά σε έκθεση στο Αμπρούτσο.

“Ως τώρα, τα όμορφα αυτά σκίτσα τα είχαν δει λίγοι μόνο μελετητές, ενώ το κοινό είχε δει δύο φορές αποσπασματικά ορισμένα” δήλωσε ο Άικε Σμιτ, διευθυντής της Πινακοθήκης. “Πρόκειται για ένα πολύτιμο υλικό, όχι μόνο για εκείνους που κάνουν έρευνα, αλλά ακόμη και για όλους όσους έχουν πάθος για την δουλειά του Δάντη και ενδιαφέρονται (όπως λέει και εκείνος) για τις ιδέες γύρω από την αρετή και της γνώση”, πρόσθεσε.

Τα σκίτσα, παρουσιάζονται σε τρεις θεματικές ενότητες, ακολουθώντας την Θεία Κωμωδία, την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο και συνοδεύονται από στίχους του έργου. H έκθεση ονομάζεται “Να ξαναδούμε τα αστέρια” από τον τελευταίο στίχο της Κόλασης.

“Πήραμε με τον δάσκαλο τον δρόμο τον μυστικό για του φωτός τον κόσμο κι ανηφορίσαμε χωρίς ανάσα, απτόητοι, αυτός μπροστά εγώ πίσω, μέχρι που τ’ ουρανού είδα τις χάρες από άνοιγμα ολοστρόγγυλο στον βράχο. Και βγήκαμε να ξαναδούμε τ’ άστρα”. Μετάφραση του Δημήτρη Μαυρίκιου, Ευρασία

Οι 88 εικονογραφήσεις ολοκληρώθηκαν από τον αναγεννησιακό ζωγράφο κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ισπανία. Ο Zuccari είναι σήμερα περισσότερο γνωστός για τις νωπογραφίες του στον τρούλο της Santa Maria del Fiore στη Φλωρεντία. Μετά τον θάνατό του το 1609, τα σκίτσα για τη “Θεία Κωμωδία” πέρασαν αρχικά στην κατοχή των Ορσίνι, οικογένειας ευγενών για την οποία είχε εργαστεί ο καλλιτέχνης και, στη συνέχεια, στην κατοχή των Μεδίκων. Έγιναν μέρος της συλλογής του Uffizi, το 1738.

Περιηγηθείτε στην έκθεση 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και The Art Newspaper 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις