Η συναυλία είχε γίνει τον Μάιο στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Την Δήμητρα Γαλάνη συνόδευσαν δύο από τους καλύτερους μουσικούς της νέας γενιάς της ελληνικής μουσικής σκηνής, ο δεξιοτέχνης στο ούτι και στα παραδοσιακά όργανα Θωμάς Κωνσταντίνου και ο εξαιρετικός πιανίστας της τζαζ Σπύρος Μάνεσης.  Οι τρεις τους, μετά την κοινή τους συναυλία στο Union Chapel του Λονδίνου τον Δεκέμβριο του 2019, συναντήθηκαν στο ΚΠΙΣΝ για μια ξεχωριστή μουσική παράσταση με επιρροές από την Ανατολή και τη Δύση.

Η παράσταση “γεφυρώνει” τις αντιθέσεις αυτών των δύο μουσικών κόσμων Ανατολής και Δύσης, που, αν και δείχνουν να είναι σε απόσταση, ήταν πάντα κοντά ανταλλάσσοντας στοιχεία και ιδέες. Η Δήμητρα Γαλάνη και οι ταλαντούχοι μουσικοί που τη συνοδεύουν αναδεικνύουν αριστοτεχνικά τις διαφορές και τις ομοιότητες, φωτίζοντας το κοινό μονοπάτι πάνω στο οποίο πορεύεται η Τέχνη και μας παρουσιάζουν με έναν μοναδικό τρόπο αγαπημένα τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο.  Ερμηνεύτηκαν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της ελληνικής μουσικής από συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Βασίλης Τσιτσάνης αλλά και παραδοσιακά τραγούδια.

Η Δήμητρα Γαλάνη αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στην εξέλιξη του σύγχρονου μουσικού πολιτισμού της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο ερμηνευτικά όσο και δημιουργικά. Μαγεύει με την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά της φωνής της, αλλά και με τις ποικίλες εκφράσεις της δημιουργικότητάς της, συνθετικές και άλλες, που καλύπτουν μια ευρεία μουσική γκάμα, από το παραδοσιακό και το λαϊκό μας τραγούδι, μέσα από το κύριο σώμα του έντεχνου ποιητικού τραγουδιού, ως τις σύγχρονες μουσικές τάσεις της εποχής μας – γεννώντας και προκαλώντας δημιουργικές συνεργασίες που τη φέρνουν στην πρώτη γραμμή. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους έλληνες συνθέτες. Την συναντάμε σε καθοριστικές στιγμές της μουσικής μας ιστορίας όπου η ερμηνεία της ολοκληρώνει σημαντικά έργα που υπογράφονται από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Λοΐζο κ.ά., ενώ συμπράττει και με όλους τους μουσικούς δημιουργούς της γενιάς της και κάνει ξεχωριστές διεθνείς συνεργασίες. Ανοιχτή σε όλες τις σύγχρονες μουσικές τάσεις, “καθοδηγεί” ως παραγωγός νεότερους τραγουδοποιούς ή συνεργάζεται στενά με νέους μουσικούς που προέρχονται από “σκηνές” όπως η electronica, το ευρύτερο rock, η τζαζ κ.λπ.

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου, με σπουδές στην ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική, παίζει ανατολικά νυκτά έγχορδα με κύριο το ούτι και έχει μαθητεύσει δίπλα σε μεγάλους δασκάλους όπως οι Νίκος Σαραγούδας, Yurdal Tokcan, Necati Celik κ.ά. Έχει, επίσης, συνεργαστεί ως παραγωγός, ενορχηστρωτής και σολίστας με διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι Νανά Μούσχουρη, Calexico, Shantel, Omar Faruk Tekbilek, Natasha Atlas, Χάρις Αλεξίου και Ελευθερία Αρβανιτάκη, ενώ έχει εμφανιστεί και ως σολίστας σε ιστορικές θεατρικές αίθουσες ανά τον κόσμο. Είναι ιδρυτικό μέλος της μπάντας TAKIM με την οποία έχει ηχογραφήσει δύο ψηφιακά άλμπουμ, καθώς και μέλος του Chronos Project μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη και Έλληνες σολίστες διεθνούς φήμης.

Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης, με πτυχίο κλασικού και δίπλωμα τζαζ πιάνου, είναι ενεργό μέλος της ελληνικής και ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς, έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ έχει, επίσης, συμπράξει ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2015 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πρώτο ελληνικό τζαζ διαγωνισμό “Απόλλων” με το project του Spiral Trio.

H συναυλία θα είναι διαθέσιμη έως την Κυριακή 17/01 στις 23.00

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις