Citigroup: Προσοχή στο έλλειμμα
Καμπανάκι για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών χτυπά και η Citigroup, μετά την S&P, με έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, θέτοντας στο προσκήνιο των βασικών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Στην έκθεση, ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος τίθεται στο 4% , υψηλότερα από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που αφορούν μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 3,7% φέτος. Επισημαίνεται παράλληλα πως μελέτες έχουν καταδείξει ότι τόσο η επιχειρηματική όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκονται υψηλότερα του μέσου όρου στην Ε.Ε.
Όσον αφορά στα δημοσιονομικά , στην έκθεση υπογραμμίζεται πως πιθανή νέα διεύρυνση του ελλείμματος φέτος θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα την ελληνική οικονομία.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα αφορούν υπέρβαση του 4% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος ενώ με τον προϋπολογισμό του επομένου έτους ο πήχης θα τίθεται οριακά κάτω από το 3% του ΑΕΠ.