Μετεξεταστέοι από το ΔΝΤ
Τεράστιες είναι οι αποκλίσεις των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας.
Στην εξαμηνιαία έκθεση για το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, που έδωσε στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ προβλέπει οικονομική επιβράδυνση το 2005 και επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης το 2006. Οχι όμως, για την Ελλάδα, για την οποία προβλέπει στασιμότητα την επόμενη διετία.
Στασιμότητα που δεν αφορά μόνο το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και την περιστολή του ελλείμματος, αλλά αφορά και δύο ακόμη θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη με άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία: τον πληθωρισμό και την ανεργία.
Βέβαια, οι εκτιμήσεις για το 2006 γίνονται κάπως... ανέξοδα, υπό την έννοια ότι θα αναθεωρηθούν τουλάχιστον δύο φορές τους επόμενους μήνες, μετά το πακέτο των νέων φόρων και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που εγκρίθηκε από Κομισιόν και Ecofin.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται για τα ελληνικά μεγέθη έχουν ληφθεί μεταξύ άλλων ως δεδομένα
- η σταθερή, σε ποσοστό του ΑΕΠ, εισροή κεφαλαίων από φόρους και άλλα έσοδα πλην φόρων,
- η σταδιακή μείωση των κοινοτικών κονδυλίων που αντλεί η χώρα,
- η διατήρηση της τάσης για αύξηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας ως το 2007,
- η διατήρηση του ρυθμού αύξησης μισθών, κοινωνικών δαπανών αλλά και λειτουργικών δαπανών,
- σταδιακή μείωση των επενδύσεων μετά το ζενίθ της Ολυμπιάδας.
H ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να «φρενάρει» απότομα από το 4,7% και το 4,2% που ήταν το 2003 και το 2004 αντίστοιχα, στο 3% εφέτος. Και το χειρότερο, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός προβλέπει ότι και την επόμενη χρονιά η ανάπτυξη θα διατηρηθεί στο 3%, όταν συνολικά για τη ζώνη του ευρώ αναμένεται επιτάχυνση του αναπτυξιακού ρυθμού από το 1,6% στο 2,3%.
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει προϋπολογίσει για το τρέχον έτος ανάπτυξη 3,9% ενώ για το 2006 προσδοκά ανάπτυξη 4%. Με βάση τις προβλέψεις αυτές η Αθήνα έχει αναλάβει τις γνωστές δεσμεύσεις έναντι των Βρυξελλών για δημοσιονομική εξυγίανση και συμμόρφωση προς τας υποδείξεις του Συμφώνου Σταθερότητας έως τα τέλη του 2006.
Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα για το οποίο ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει κάτω από το 3% το 2006, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ φέτος, αλλά δεν θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2006. Ειδικά αυτή η εκτίμηση θα είναι κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όταν συνεκτιμηθούν τα νέα μέτρα.
Η επόμενη αρνητική οικονομική πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα αφορά την ακρίβεια. Γιατί το Ταμείο έπειτα από μια πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή που διαπιστώνει το 2004 - έπεσε στο 3,1% από 3,4% που ήταν το 2003 - θεωρεί ότι ο δείκτης θα παραμείνει... κολλημένος στο 3,1% τόσο εφέτος όσο και το 2006.
Σημειωτέον ότι κατά το ΔΝΤ η Ελλάδα είναι η χώρα της ευρωζώνης με τον υψηλότερο πληθωρισμό, αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία προβλέπεται ότι θα πέσει από το 3,1% εφέτος στο 2,7% την επόμενη χρονιά.
Αλλη μία ελληνική «στασιμότητα» αφορά την απασχόληση. Συγκεκριμένα, έπειτα από μια κάθετη πτώση της ανεργίας από το 9,7%, που ήταν το 2003, στο 8,9% το 2004 - πτώση που οφείλεται βεβαίως στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων - το ΔΝΤ προβλέπει ότι εφέτος η ανεργία θα μειωθεί οριακά στο 8,8% και ότι το 2006 θα παραμείνει καθηλωμένη στο ίδιο ποσοστό.
Και όμως, για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το Ταμείο προβλέπει βελτίωση της απασχόλησης και εφέτος και την επόμενη χρονιά (με την εξαίρεση της Πορτογαλίας και του Λουξεμβούργου, που όμως έχουν σαφώς χαμηλότερη ανεργία από την Ελλάδα).