Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα εγκαινιάζει την Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2003 δυο εκθέσεις αφιερωμένες στο μεγάλο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη.










Η πρώτη έκθεση αφορά τα Πολλαπλά, που δημιούργησε ο ζωγράφος από το 1936 έως το 1989 και προέρχονται από τη συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα. Το 1989, λίγους μήνες από το θάνατο του Γιάννη Τσαρούχη, ο Δημήτρης Τσίτουρας, φίλος και συνεργάτης του, παρουσίασε στην Αθήνα μια έκθεση που είχε οργανώσει με τον Γιάννη Τσαρούχη. Η έκθεση αυτή, καθώς και το αντίστοιχο βιβλίο άφησαν ανεξίτηλες εντυπώσεις στο κοινό κατά τους δυο μήνες της διάρκειας της έκθεσης. Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, και με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου Πολλαπλά 1936-1989 από τις εκδόσεις «Μίλητος», το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα παρουσιάζει το Α' μέρος της συλλογής αυτής, που αποτελείται από 181 έργα. Το Β' μέρος θα παρουσιαστεί του χρόνου την ίδια εποχή.


Ο συλλέκτης αναφέρει σχετικά: «Το πρώτο έργο αυτής της συλλογής –Βάζο με Δάφνες και Ελιές– το απέκτησα το 1964, ενώ το δεύτερο –Ζωδιακός Κύκλος– μου το χάρισε ο ίδιος ο Γιάννης Τσαρούχης ένα απόγευμα, σαν μια μικρή αμοιβή για τη βοήθειά μου στο ανέβασμα των Τρωάδων:.. Μιλώντας μου ο Γιάννης Τσαρούχης για τα πολλαπλά-γιατί όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι είχαν κάνει πολλαπλά, που βεβαίως παλιότερα ήταν «χειροποίητα», αφού δεν υπήρχαν τόσα μηχανικά μέσα- μου 'χε πει, με κείνο το ανυπέρβλητο χιούμορ του, ότι τα πολλαπλά αποτελούν την εκπόρνευση της τέχνης».










Στη δεύτερη έκθεση παρουσιάζονται δώδεκα τέμπερες του ζωγράφου με θέμα τις ελληνικές τοπικές φορεσιές, που είχαν εκδοθεί σε λεύκωμα από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη, και η αναπαράστασή τους σε τρεις διαστάσεις με αυθεντικές φορεσιές από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.
Η έκθεση φιλοδοξεί να φωτίσει με πρωτότυπο τρόπο τη βαθιά γνώση, αλλά και την αγάπη του Γιάννη Τσαρούχη για τις ελληνικές φορεσιές. Αντιπαραβάλλει τα έργα του με τις αυθεντικές φορεσιές θέλοντας να καταδείξει αφενός την πιστότητά τους και αφ' ετέρου τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι φορεσιές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική δημιουργία. Στην έκθεση φιλοξενούνται και έργα που ζωγράφισε ο Γιάννης Τσαρούχης, εμπνευσμένος από τις συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου Ναυπλίου, και τα δώρισε στην ιδρύτρια του ΠΛΙ Ιωάννα Παπαντωνίου, με την οποία τον συνέδεε μια βαθιά φιλία.


«Πολλαπλά (1936-1989)», Α' μέρος
από τη συλλογή του Δημήτρη Τσίτουρα
Αίθουσα Εκδηλώσεων Λαογραφικού
Μουσείου Ναυπλίου
Διάρκεια: 11 Ιουλίου-12 Οκτωβρίου 2003
Ώρες λειτουργίας: 9.00 π.μ.-3.00 μ.μ. και 6.00-9.00 μ.μ.


Γιάννης Τσαρούχης
ζωγράφος της λαϊκής φορεσιάς
Παιδικό Μουσείο «Σταθμός»
Διάρκεια: 11 Ιουλίου-29 Σεπτεμβρίου 2003
Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ.-1.00 μ.μ. και 6.00-9.00 μ.μ.
(Κυριακή κλειστά)