Δολοφονία, ο θάνατος του Γρηγοράκου
Σε εγκληματική ενέργεια οφείλεται ο θάνατος του κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού Θεόδωρου Γρηγοράκου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιστολογικής-τοξικολογικής εξέτασης, που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον κρατούμενο χορηγήθηκε ισχυρό δηλητήριο (υδροκυάνιο) σε στερεά τροφή, όπως δείχνουν τα υπάρχοντα στοιχεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, εκτός από το δηλητήριο, στα σπλάχνα και στο στομάχι του Γρηγοράκου εντοπίστηκε ποσότητα αλκοόλ, η οποία δεν εκτιμήθηκε ότι ήταν ικανή να επιφέρει από μόνη της το θάνατο.
Ο Θ. Γρηγοράκος έπεσε σε κώμα στις 27/1/2002. Αρχικά, διακομίστηκε στο νοσοκομείο των φυλακών και στη συνέχεια, με ασθενοφόρο στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όμως, εξέπνευσε καθοδόν.
Την προκαταρτική έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου ανέλαβαν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, ενώ ο εισαγγελέας Πειραιά Λεωνίδας Νικολόπουλος εποπτεύει τις έρευνες, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ευάγγελος Φλωράτος, άμεσο μέλημα των αρχών είναι ο εντοπισμός του δράστη ή των δραστών που δηλητηρίασαν τον κρατούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα εστιάζεται στο στενό πυρήνα των συγκρατούμενων με τους οποίους είχε στενή επαφή και τους οποίους εμπιστευόταν, ενώ η δηλητηρίαση αποτελεί μία πρωτόγνωρη --για τις φυλακές-- εκδοχή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Επιπλέον, ο κ. Πετσάλνικος έδωσε εντολή για επίσπευση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που διενεργείται για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Με αφορμή την υπόθεση Θ. Γρηγοράκου, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οικογένεια Γρηγοράκου: Ένα ζοφερό ιστορικό
Η οικογένεια Γρηγοράκου φερόταν αναμεμειγμένη σε κυκλώματα «νονών» της νύχτας. Η δράση της ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, όταν έφτασαν στην Ελλάδα από την Αμερική. Γρήγορα, οι δραστηριότητές τους ξεπέρασαν τη γειτονιά τους, στην Ηλιούπολη, καθώς έκαναν εκβιασμούς και σε άλλες συνοικίες. Το 1996, μια ολόκληρη συμμορία προστατών πέφτει στα χέρια της Αστυνομίας, μετά από έκρηξη σε καφετέρια, στην Ηλιούπολη. Συλλαμβάνονται οι δύο γιοι του Βασίλη Γρηγοράκου, ο Γιώργος Τσακογιάννης, ο Νίκος Γιαννόπουλος, ο Γιάννης Σωτηρόπουλος και οι αδερφοί Μπιλή, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα που είχαν πάρει από εκβιασμό καταστηματάρχη. Οι δράστες αποφυλακίστηκαν το 1998, διασπάστηκαν σε δύο συμμορίες και, έκτοτε, άρχισε η επίλυση διαφορών μεταξύ τους.
Λίγα χρόνια μετά, ένας Αμερικανός, συνεργάτης της οικογένειας Γρηγοράκου, ο 39χρονος Πίτερ Σέντομ έδωσε κατάθεση και συνέδεσε τη συμμορία που συνελήφθη το 1996 με δύο φόνους, μία απόπειρα δολοφονίας και δύο εκρήξεις σε καταστήματα. Πρόκειται για τους φόνους του επιχειρηματία Θεοφάνη Σιδηρόπουλου, τον Αύγουστο του 1996, και του Γιάννη Σωτηρόπουλου (ενός εκ των μελών της συμμορίας, του πρώτου θύματος στον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ των νονών των νοτιοανατολικών προαστίων) καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας μιας κομμώτριας, φίλης ενός μέλους της σπείρας.
Στις 6 Δεκεμβρίου του 1998, ημέρα γιορτής του Νίκου Γρηγοράκου, τον επισκέφτηκε ο κουμπάρος του Γιώργος Τσακογιάννης και --σιβυλλικά-- του είπε αποχωρώντας ότι την επομένη θα του έδινε το δώρο του. Στις 7 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Γρηγοράκος ακρωτηριάστηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Ο πατέρας Βασίλης Γρηγοράκος, αμέσως, κατηγόρησε τον Τσακογιάννη κι έτσι άρχισαν οι επιθέσεις εκατέρωθεν. Η αστυνομία, τα επόμενα δύο χρόνια, βρέθηκε μπροστά σε 9 ένοπλες επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες, σε σπίτια και καταστήματα των μελών των αντιμαχόμενων συμμοριών.
Ο Νίκος Γρηγοράκος έπεσε νεκρός στις 7 Ιουλίου του 2000, ενώ περίμενε τον πατέρα του σε καφετέρια έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Το θύμα δέχτηκε επίθεση από ένοπλο, ο οποίος τον πυροβόλησε τρεις φορές στο κεφάλι. Λίγες ημέρες μετά, στις 16 Ιουλίου, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, εκτελείται και ο Βασίλης Γρηγοράκος.