Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό, την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ.

Η τηλεδιάσκεψη είχε διάρκεια 35 λεπτών και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η βούληση των τριών πλευρών να βρεθεί λύση, ενώ εκφράστηκε και η άποψη ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο για δια ζώσης συνάντηση των τριών τις επόμενες ημέρες. Πιθανόν, να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 10 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, καθώς η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών, όπως επιβεβαίωσε και ο Γ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Κυριακής. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε μονολεκτικά και όλο νόημα: Κλείνουμε.

Πληροφορίες από το Βερολίνο ανέφεραν ότι οι τρεις συζήτησαν για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Συνάντηση με Βαρουφάκη

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ και αμέσως μετά στο Μαξίμου έφθασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο άνδρες έθεσαν και το θέμα που έχει προκαλέσει ο διορισμός Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αλλά και τις επαφές που έγιναν για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.


Ο πρωθυπουργός με άρθρο-παρέμβαση στη Le Monde, υπογραμμίζει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας. Αλλά στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία.Μαραθώνιος διεργασιών πριν τη συμφωνία

Οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται,με πηγές κοντά στις συζητήσεις να αναφέρουν ότισεγενικές γραμμέςο ρυθμός ολοένα και επιταχύνεται και η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες,οι συζητήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ και ειδικότερα στην κατεύθυνση να υπάρξουν τέσσερις συντελεστές, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 7%.

Υπενθυμίζεται ότι η μαραθώνια συνεδρίαση -το Σάββατο- της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, στο Μαξίμου έληξε χωρίς δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή ενός προσχεδίου συμφωνίας.

Παράλληλα, και οι εκπρόσωποι των δανειστών συντάσσουν κείμενα, με πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι από τη δική τους πλευρά υπάρχουν δύο, γεγονός δηλωτικό των μεγάλων αποκλίσεων που υπάρχουν και ανάμεσα στους Θεσμούς.

Σε τεχνικό επίπεδο ο στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή και να ενωθούν τα τρία κείμενα, σε ένα πρόπλασμα συμφωνίας που θα αξιοποιηθεί στα επόμενα -και τελικά- στάδια των διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες για τη συμφωνία

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο της συμφωνίας βασίζεται στην παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα “καθίσει” στο 0,7- 1% ΑΕΠ (1,28 με 1,84 δισ.) αντί στο 3%.

*
Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση για 4 συντελεστές στο ΦΠΑ

Η συμφωνία φέρεται να περιλαμβάνει και τα σχέδια για το Ασφαλιστικό, όπως κατάργηση κάποιων πρόωρων συντάξεων, ενοποιήσεις Ταμείων, πάγωμα για 2 χρόνια και όχι κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και αναβολή καταβολής της 13ης σύνταξης.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει ως προς τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο (θα είναι ωστόσο μειωμένος λόγω της αναπροσαρμογής στις αντικειμενικές αξίες), ενώ θα επανέλθει και η έκτακτη εισφορά (χωρίς την έκπτωση του 30%) για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ.

Στο εργασιακό, η κυβέρνηση προτείνει συλλογικές συμβάσεις νέου τύπου, ενώ η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μετατίθεται για αργότερα.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει τις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητούν επιτακτικά οι δανειστές.

Σε σχέση με το Δημόσιο Τομέα οι δανειστές εγείρουν ενστάσεις για τις μονομερείς ενέργειες, εννοώντας τις επαναπροσλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και απαντά ότι στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί δαπάνη για τις 15.000 προσλήψεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις