Για «φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων» αλλά και «συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση του στον ΟΟΣΑ με τον ΓΓ Άνχελ Γκουρία και με κλιμάκια εμπειρογνωμόνων. «Ο ΟΟΣΑ είναι μεγάλος σύμμαχος στο σχεδιασμό του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αλλά και στην εφαρμογή και επίβλεψή», δήλωσε.


Ο υπουργός εξήγησε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι «εντελώς ξεχωριστό από τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς, είναι όμως ένα κομμάτι του έργου της κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε:

«Ελπίζω οι θεσμοί να λάβουν υπόψιν τους τη μεταρρυθμιστική αυτή ατζέντα, που είναι ελληνικής προέλευσης, ο δε ελληνικός λαός να την αποδεχθεί θετικά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ατζέντες που έδωσαν κακό όνομα στον όρο μεταρρύθμιση», δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν θα παρουσιάσει την ατζέντα αυτή στο Λουξεμβούργο, εξήγησε ότι οι συνεδριάσεις στο Eurogroup είναι ετοιμασμένες και «χορογραφημένες» εκ των προτέρων και δεν υπάρχουν περιθώρια για πιο εκτενείς και λεπτομερείς συζητήσεις. «Αύριο θα παρουσιάσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το πολιτικό και ηθικό μας καθήκον, ώστε να φθάσουμε σε μια συμφωνία πολύ γρήγορα» υπογράμμισε.


Εξήγησε συγχρόνως ότι δεν περιμένει συμφωνία την Πέμπτη διότι οι συνεδριάσεις του Eurogroup δεν είναι σχεδιασμένες για την παρουσίαση νέων προτάσεων χωρίς να έχουν προηγουμένως προετοιμασθεί.

«Και είμαι της γνώμης» πρόσθεσε, «ότι η συμφωνία πρέπει να φθάσει σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, αρχηγών κρατών».

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη

Σε ερώτημα εάν σκοπεύει να συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ στην περίπτωση που θα προτείνει νέες προτάσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, συνάδελφο, υπουργό Οικονομικών, Καγκελάριο, Πρόεδρο, πρωθυπουργό που έχει να προτείνει λύσεις. Όχι απλά συμφωνίες αλλά συμφωνία-λύση αυτής της πεντάχρονης …της κρίσης χρέους, ύφεσης της ελληνικής και κοινωνικής οικονομίας» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις