Α΄ κατοικία: Σε άρνηση προσέκρουσε το αίτημα που τέθεσε χθες η κυβέρνηση στους θεσμούς για παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά τις 30 Απριλίου. Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης η κυβέρνηση ζήτησε χθες από τους θεσμούς την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να εφαρμοστεί ομαλά το διάδοχο πλαίσιο.

Η κυβερνητική πλευρά επιχειρηματολόγησε στη βάση πως η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική κανονικότητα, αλλά η οικονομία μας δεν έχει τίποτε κανονικό αυτή τη στιγμή.

Όχι, λόγω «αδύναμης κουλτούρας πληρωμών»

Κατά πληροφορίες ζητήθηκε από τους θεσμούς μια παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τον Αύγουστο με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να απαντούν αρνητικά και να επιμένουν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, επικαλούμενοι την αδύναμη κουλτούρα πληρωμών που διέπει τους Έλληνες δανειολήπτες.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης επιβεβαίωσε στο Σκάι πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία.

«Θα νομοθετήσουμε να μη γίνονται πλειστηριασμοί»

Ωστόσο, τη θέση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί α’ κατοικίας την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού επανέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag» η θέση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα είναι ξεκάθαρη και ότι θα προχωρήσει άμεσα στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία.

«Δεν είναι δυνατόν την περίοδο της κρίσης του κοροναϊού να επιτρέπονται πλειστηριασμοί α’ κατοικίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το χρονικό πλαίσιο αναστολής των πλειστηριασμών.

Αυτό που μέλλει να καταδειχθεί είναι το εάν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα θέσει το ζήτημα στους ομολόγους του, δεδομένου ότι άρση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας σε μια περίοδο που τα δικαστήρια υπολειτουργούν και η εξυπηρέτηση δανείων είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα είχε επίπονα κοινωνικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις