Κορονοϊός Ελληνικό κρασί: Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο κύκλος εργασιών των παραγωγών καταγράφει ζημίες που κυμαίνεται από 60 – 90%. Αιτία είναι η προσωρινή αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, ταβερνών και ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και η μείωση στις παραγγελίες από το εξωτερικό. Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Ένωσης, Παρασκευάς Κορδοπάτης αναφέρει: «Δυστυχώς, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ζοφερή με δεδομένο ότι ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, των εμπορικών καταστημάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι παραδοσιακοί τομείς κατανάλωσης οίνου».  Τα μόνα σημεία όπου μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν πλέον κρασιά είναι τα σούπερ μάρκετ καθώς και οι κάβες που έχουν παραμείνει ανοικτές, σημεία όμως που αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των πωλήσεων των οινοποιείων.

Οι οινοπαραγωγοί αναφέρουν πως έχουν πολλές ακυρώσεις παραγγελιών. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όπου στις κύριες εξαγωγικές μας αγορές επικρατεί ακόμη και πανικός από τα θύματα του κορονοϊου, όπως π.χ. στις ΗΠΑ» λέει ο κ. Κορδοπάτης.  Αυτή την περίοδο «δεν παρατηρείται μεταβλητότητα των τιμών στην αγορά, δεδομένου και του ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρά» αλλά το «καταναλωτικό κοινό συμπεριφέρεται συντηρητικά στην οικιακή κατανάλωση και δεν παρατηρείται η έκρηξη διαδικτυακών αγορών που παρατηρείται σε άλλα προϊόντα».

Τί ζητούν οι παραγωγοί

Ο οινοποιητικός κλάδος αλλά και αυτός της αμπελουργίας, ζητά τη λήψη νέων επειγόντων μέτρων, δεδομένου ότι τα οινοποιεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους αμπελουργούς που έφεραν την παραγωγή τους τον Σεπτέμβριο του 2019 στα οινοποιεία και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του οινοποιητικού κλάδου ο κ. Κοδοπάτης επισήμανε ότι «πρέπει πρώτα απ’ όλα, να κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση αρωγής του κλάδου με τη λήψη εκτάκτων μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή να ενισχυθούν οικονομικά εκτάκτως όχι μόνο τα οινοποιεία, αλλά και οι κάτοχοι των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής εν όψει του επερχόμενου τρύγου».

Διάθεση των αποθεμάτων για παραγωγή οινοπνεύματος

Επίσης, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ ζητά την άμεση αποφόρτιση των αδιάθετων αποθεμάτων οίνου από τα οινοποιεία «μέσω απόσταξης για την παραγωγή οινοπνεύματος που είναι τόσο απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία» ωστόσο «είναι όμως προφανές ότι η τιμή ανά αποσταζόμενο λίτρο οίνου, θα πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής του», ενώ τέλος ζητά να ενταχθούν στους ΚΑΔ και στις επόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν για αυτήν την κατηγορία, οι κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργοί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις