Κορονοϊός Λαϊκές αγορές: Να τους δώσουν τα χρήματα που πληρώνουν για τέλη στην Περιφέρεια ζητούν επαγγελματίες και παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας των αγορών σε συνθήκες πανδημίας. Σε κοινή δήλωσή τους τονίζουν πως πληρώνουν τους γιατρούς που θερμομετρούν στις αγορές, από δικά τους χρήματα, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά υγρά στις χημικές τουαλέτες. «Εμείς, με χρήματα από το υστέρημα των μελών μας, υποκαθιστούμε την υποτίθεται οργανωμένη περιφέρεια, την αρμόδια για τέτοια ζητήματα. Και την ίδια στιγμή τα χρήματα, τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από εμάς και υποτίθεται ότι προορίζονται για τις λαϊκές αγορές στέκονται ακίνητα σε έναν λογαριασμό», υπογραμμίζουν.

Προτείνουν να δοθούν άμεσα τα χρήματα, ως ενίσχυση με τη μορφή κουπονιών για αγορές προϊόντων και ως ενίσχυση των σωματείων και ομοσπονδιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Πριν μόνοι μας. Τώρα, πάλι μόνοι μας.

Υποτίθεται, ότι οι ικανές ηγεσίες, αναδεικνύονται στις δύσκολες στιγμές.

Υποτίθεται, ότι σε εποχές κρίσης η οργανωμένη δομή της Πολιτείας, σε όποια μορφή και αν αυτή είναι, σκύβει πάνω από τους πολίτες και τους βοηθά, τους συμπαραστέκεται, τους δίνει αυτό το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζονται, απλώνει το χέρι της και δείχνει το δρόμο προς τη λύση, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υποτίθεται, ότι αυτή τη βοήθεια πρέπει να τη δίνει σε άμεσο χρόνο, πρώτα από όλους αυτή η μορφή της Πολιτείας που ακούει στο όνομα “Τοπική Αυτοδιοίκηση”. Σε πρώτο και δεύτερο βαθμό Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε επίπεδο δήμων και σε επίπεδο περιφέρειας.

Γιατί αυτοί, θεωρητικά, είναι σε πιο άμεση επαφή με τον πολίτη.

Ξέρουν σε τοπικό επίπεδο τί συμβαίνει καλύτερα από ότι τα ξέρει η κυβερνητική δομή.

Στις ημέρες μας ζούμε την διάψευση όλων αυτών.

Ζούμε την παντελή απουσία αυτής της τόσο αναγκαίας βοήθειας.

Όλοι εμείς οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών καταβάλουμε κάθε ημέρα τέλος για τη συμμετοχή μας σε μία λαϊκή αγορά.

Ποιό είναι όμως το νόημα ενός ημερήσιου τέλους;

Είναι ο ανταποδοτικός χαρακτήρας αυτού.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Όσο είδε κάποιος τον ανταποδοτικό χαρακτήρα αυτού του τέλους, που καταβάλουμε κάθε ημέρα, άλλο τόσο τον είδαμε και εμείς.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει έναν λογαριασμό στον οποίο κάθε ημέρα αθροίζει τα χρήματα που της δίνουμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μερικά εκατομμύρια ευρώ σε αυτόν, καθώς δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό.

Τι δαπανά από αυτά για τις ανάγκες των λαϊκών αγορών, όπως άλλωστε λέει και ο σχετικός νόμος;

Μηδέν.

Τίποτε.

Απολύτως τίποτε.

Ακόμα και τώρα, σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες που θα έπρεπε επιτέλους αυτό το σακούλι, που προορίζεται για την κάλυψη αναγκών των λαϊκών αγορών και των συμμετεχόντων σε αυτές, επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών να ανοίξει διάπλατα, αυτό παραμένει σφραγισμένο.

Αύριο συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μία ακόμη ευκαιρία να κάνουν επιτέλους πράξη το αυτονόητο. Να προχωρήσουν με γενναία μέτρα και παροχές.

Εμείς, σαν ομοσπονδία και σαν σωματείο, πληρώνουμε από την τσέπη των μελών μας τους γιατρούς που θερμομετρούν κάθε ημέρα στις λαϊκές αγορές, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εμείς πειθαρχούμε σε κάθε μέτρο που εξαγγέλλεται. Εμείς παίρνουμε και παραπάνω μέτρα για να κάνουμε πιο ασφαλής τις λαϊκές αγορές.

Και όμως είμαστε στο σημείο να παλεύουμε για το αυτονόητο που ακόμα είναι δυσνόητο: Να τοποθετηθούν στις χημικές τουαλέτες, που είναι στις λαϊκές αγορές, αντισηπτικά υγρά.

Εμείς νιώθουμε στο πετσί μας τα αναγκαία μέτρα ώστε η χώρα μας να βγει νικήτρια από το σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό.

Εμείς δεν μπορούμε να πάμε στις δουλειές μας.

Και όσοι πηγαίνουν εργάζονται τις μισές ημέρες του μήνα.

Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε αφενός να μην διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα των καταναλωτών και αφετέρου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της υγείας όλων. Πωλητών και καταναλωτών.

Εμείς με χρήματα από το υστέρημα των μελών μας υποκαθιστούμε την υποτίθεται οργανωμένη περιφέρεια, την αρμόδια για τέτοια ζητήματα.

Και την ίδια στιγμή τα χρήματα, τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από εμάς και υποτίθεται ότι προορίζονται για τις λαϊκές αγορές στέκονται ακίνητα σε έναν λογαριασμό.

Αντί να δοθούν άμεσα ως ενίσχυση των συναδέρφων, όλων των συναδέρφων, με τη μορφή κουπονιών για να βοηθηθούν στα καθημερινά τους ψώνια σε αυτές τις δύσκολες ημέρες.

Αντί να δοθούν ως ενίσχυση στα σωματεία και στις ομοσπονδίες, που βλέπουν τα ταμεία τους να εξανεμίζονται, σε μία προσπάθεια να καλύψουν κάθε νέα ανάγκη που προκύπτει, ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα τους έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί και προβλέπουν τη συμμετοχή λιγότερων πωλητών σε κάθε λαϊκή αγορά.

Αντί να διατεθούν με τη μορφή κουπονιών σε περισσότερες ευπαθείς ομάδες.

Αντί, επιτέλους να διατεθούν για το σκοπό που κατά το νόμο προορίζονται.

Οι καιροί είναι δύσκολοι.

Απαιτούν ικανότητες διοίκησης και διαχείρισης.

Απαιτούν όραμα και λύσεις.

Δυστυχώς είμαστε μόνοι μας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής, Ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Λάζαρος Παυλίδης, Ο πρόεδρος του σωματείο μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης « Μακεδονία» Γιώργος Χρυσαφίδης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις