Ελλάδα οικονομία: Στην υποβάθμιση των προοπτικών – outlook – της ελληνικής οικονομίας από θετικές σε αρνητικές αναμένεται να προχωρήσουν στις 24 Απριλίου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS ratings λόγω της αρνητικής επίδρασης του κορονοιού στην ελληνική οικονομία και το ΑΕΠ.

Αν και στο βασικό σενάριο θα υποβαθμιστούν μόνο οι προοπτικές της Ελλάδος, κινδυνεύει και η πιστοληπτική ικανότητα με πιθανότητα υποβάθμισης από ΒΒ- σε Β+ σε επόμενη φάση. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερη αξιολόγηση ΒΒ από την Fitch και την Scope η οποία όμως δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ. Η υψηλότερη βαθμολογία της ΕΚΤ με βάση τους κανόνες λαμβάνεται υπόψη στις αξιολογήσεις και όχι η χαμηλότερη αξιολόγηση.

Παράλληλα,  ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s είναι πιθανό να υποβαθμίσει την Ιταλία σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ δηλαδή κατά 1 κλίμακα στις 24 Απριλίου 2020. Η Ιταλία βαθμολογείται με ΒΒΒ από την Standard and Poor’s, ΒΒΒ από την Fitch και Baa3 απ την Moody’s και οι 3 οίκοι την αξιολογούν σε επενδυτική βαθμίδα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θεωρείται junk bond δηλαδή τα ομόλογα της χώρας είναι σκουπίδια, ενώ της Ιταλίας είναι επενδυτικής βαθμίδας investment grade.

Εξάλλου και οι αποδόσεις των ομολόγων επίσης έχουν επιδεινωθεί με το ελληνικό 10ετές στο 2,40% και το Ιταλικό 2,15%. Μάλιστα, σήμερα η ΕΚΤ θα αποφασίσει την αποδοχή και ομολόγων σκουπιδιών ως εγγύηση σε πράξεις νομισματικής πολιτικής και αυτό θα το πράξει όχι μόνο γιατί το έχει κάνει ήδη η FED αλλά γιατί η ΕΚΤ ανησυχεί για την Ιταλία μήπως υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης τους επόμενους μήνες.

Για τους οίκους αξιολόγησης η Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομία καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων και του τουρισμού θα υποστεί σοκ στο ΑΕΠ έως -8%, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει -10%, η ΤτΕ έχει εκτιμήσει εύρος -4% με -8%. Εννοείται ότι πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδος θα την απομακρύνει από τον ιδεατό στόχο κάποια στιγμή μέσα στο 2021 να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις