Οικονομία: Το πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου που εξήγγειλε η κυβέρνηση προσκρούει στη διάθεση των τραπεζών που βάζουν πολλούς αστερίσκους για να ανταποκριθούν στην υλοποίηση του μέτρου καθώς και αυτές με τη σειρά τους ενεργούν υπό το φόβο δημιουργίας νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ως εκ τούτου περνούν τις επιχειρήσεις από τραπεζικό «ψιλό κόσκινο» ζητώντας αφενός ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αφετέρου εμπράγματη ασφάλεια με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητα να αποκλείεται.  Οι αιτήσεις για άντληση ρευστότητας, νέων δανείων, από το πρόγραμμα έχουν ήδη ξεπεράσει τις 10.000 και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες εγείρουν ενστάσεις για τη στάση των τραπεζιτών.

«Βασικό κριτήριο για την επιδότηση επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας του δανείου», υπογραμμίζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στον ιστότοπό της, για το πρόγραμμα. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν είναι ψηλά στην σχετική λίστα των τραπεζών. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δηλώνει ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ουσιαστικά «ακυρώνουν» το μέτρο με τις διαδικασίες που ακολουθούν.

«Πώς μπορεί να ερμηνευθεί άραγε η τακτική ορισμένων συνεργαζόμενων τραπεζών, να θέτουν μεταξύ των προϋποθέσεων χορήγησης αυτών των δανείων την προσκόμιση βεβαιώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας; Και ειδικά όταν δεν είχε γίνει ουδεμία αναφορά στην αναγκαιότητα των συγκεκριμένων βεβαιώσεων. Από αυτή και μόνο την προϋπόθεση, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να δανειοδοτηθεί. Ακόμα και για όσους όμως πληρούν τις προϋποθέσεις, χάνεται πολύτιμος χρόνος γιατί το σύστημα taxisnet παρουσιάζει αναμενόμενη καθυστέρηση στην ενημέρωση των εκκαθαρισμένων οφειλών. Η συνέπεια είναι η εξόφληση των οφειλών να μην αποτυπώνεται εγκαίρως στο σύστημα, κι ως εκ τούτου να παρεμποδίζεται η χορήγηση ασφαλιστικής/φορολογικής ενημερότητας. Άρα δεν μπορεί να προχωρήσει η δανειοδότηση αυτών των επιχειρήσεων και χωρίς να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης», επισημαίνει ο Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, όπως αναφέρει, είναι η εξάρτηση της χορήγησης ή μη αυτών των κεφαλαίων κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου, από την παροχή εμπράγματης ασφάλειας (πχ προσημείωσης υποθήκης, ακόμα και στην πρώτη κατοικία) ή εξασφάλισης με χρήματα (cash collateral). Σημειώνει δε, ότι πρόκειται για προϋπόθεση τελείως αδικαιολόγητη και που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τον σκοπό του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Τηλεδιάσκεψη τραπεζιτών με Μητσοτάκη

Η διοχέτευση με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους τραπεζών.

«Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά των στελεχών των τραπεζών εκτιμήθηκε ότι το 2020 υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία με τη μορφή χρηματοδοτήσεων περίπου 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πυρά Παππά σε Μητσοτάκη

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ποιες επιχειρήσεις θεωρείτε ‘ζόμπι’, κ. Μητσοτάκη; Αυτές που οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν -εν μέσω πανδημίας- λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας ή αυτές από τις οποίες ζητείται ενέχυρο η πρώτη κατοικία των ιδιοκτητών τους ή μετρητά ως προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα;» σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις