Άνοιγμα καταστημάτων: Στην ανακοίνωση του πρόωρου ανοίγματος των μεγάλων εμπορικών κέντρων τύπου Mall από αυτή τη Δευτέρα -δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό- προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε μας το επιτρέπουν», σημειώνοντας ότι «τηρήσαμε τα μέτρα και μπορούμε να προχωρήσουμε». Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι το άνοιγμα θα γίνει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ώρες, μαζί με αναλυτικά οδηγίες.

Πρόσθεσε δε ότι «ο ιός παραμένει αλλά πάμε καλά», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλοι μαζί θα κερδίσουμε τη μάχη». Ο υπουργός Ανάπτυξης κατέληξε λέγοντας ότι «θα είμαστε η θετική έκπληξη και στο οικονομικό σκέλος, όπως ήμασταν η έκπληξη και στο υγειονομικό».

Από την προσεχή Δευτέρα 18/5 θα επαναλειτουργήσουν επίσης, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, τα ζωολογικά πάρκα, οι βοτανικοί κήποι, τα ινστιτούτα αισθητικής και διαιτολογίας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης σκύλων.

Προηγήθηκε σύσκεψη αρμόδιων παραγόντων και αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από τα αρμόδια υπουργεία. Υπενθυμίζεται πως τα εμπορικά κέντρα σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα άνοιγαν την 1η Ιουνίου 2020.

Τα είδη που είχαν το μεγαλύτερο τζίρο

Ένας στους τέσσερις εμπόρους στην Αθήνα, είχε πτώση τζίρου πάνω από 50% και συνολικά το 82,8% των καταστημάτων κατέγραψε χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εβδομάδα. Μόνο το 12,3% κατέγραψε αυξητικές τάσεις τζίρου. Αυτό προκύπτει από τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, για την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής, που άνοιξαν τη Δευτέρα 11 Μαΐου, μετά από απραξία δύο μηνών.

Στην ερώτηση ποιο παράγοντα θεωρούν σημαντικότερο, οι έμποροι, για την επιβίωση της επιχείρησης, ένας στους δύο κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους. Ως δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας καταγράφηκε η χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

«Ήταν αναμενόμενο για την πλειοψηφία των επαγγελματιών να καταγράψει χαμηλούς τζίρους η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων», επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.  Όπως επισημαίνεται, για πρώτη φορά στην έρευνα του Ε.Σ.Α δημιουργήθηκε ξεχωριστή κατηγορία που αφορά μόνο μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, με συμμετοχή 16,2% επί του συνολικού δείγματος, για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα κλειστά καταστήματα εστίασης και οι κλειστές τουριστικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι τους που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής, συμβάλλουν στη μειωμένη επισκεψιμότητα και κατανάλωση. Η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επηρέασε αρνητικά την επισκεψιμότητα στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με την περιφερειακά καταστήματα. Τα καλλυντικά και τα γυναικεία είδη περιποίησης και ομορφιάς, είχαν τον μεγαλύτερο τζίρο κατά τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης της αγοράς. Ικανοποιητική απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, είχαν και τα παιδικά είδη. Διαβάστε Αναλυτικά