Μόλις το 1/3 των απωλειών που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των μηνιαίων μισθωμάτων κατά 40% θα καλύψει η κυβέρνηση όπως ανέφερε χθες ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 προκειμένου οι ίδιοι να μην αισθάνονται απροστάτευτοι. «Η κυβέρνηση θα αναλάβει να τους επιστρέψει το 1/3 των ενοικίων που έχασαν».

Η σχετική διάταξη που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή θα προβλέπει την κάλυψη του 33% των απωλειών εισοδημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ δεν προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός. Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας θα προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρος του εισοδήματος που έχασαν οι ιδιοκτήτες με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης απώλεσε 3.000 ευρώ από ενοίκια εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των μισθωμάτων θα πληρώσει από τον Ιούλιο και μετά μειωμένο φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους χιλίων ευρώ.

Το συνολικό βάρος το οποίο θα επωμιστεί το δημόσιο ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν χάσει περισσότερο από 200 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση ζημιών προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει αμέσως μετά στον συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος με την έκπτωση που δικαιούται ο καθένας. Συγκεκριμένα Θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις σημαντικές απώλειες που έχουν και να συνυποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της τράπεζας των μειωμένων πόσον η της δήλωσης που έχει υποβάλει ο επιχειρηματίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό πυροδοτεί ανατροπή στόχων και αλλαγή σχεδίων και σε μεγάλα ξένα επενδυτικά funds που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια. Η επέκταση του μέτρου της έκπτωσης ενοικίου σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα σημάνει την επί τρεις και πλέον μήνες μείωση εσόδων ως εκ τούτου επικρατεί προβληματισμός κυρίως ως προς την τάση παγίωσης των μειώσεων αυτών και κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους ενδεχομένως και εντός του 21 εφόσον δεν υπάρξει βελτίωση των συνθηκών στην αγορά.

Ταυτόχρονα όμως η κατάσταση αυτή αναμένεται να μειώσει και τις αποτιμήσεις των επενδυτικών ακινήτων λόγω και των μειωμένων εσόδων που θα έχουν τους επόμενους μήνες. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις ιδίως σε όσα funds είχαν μόχλευση μεγάλο μέρους των κεφαλαίων τους. Για παράδειγμα στην προηγούμενη αντίστοιχη κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2010 πολλά ξένα επενδυτικά κεφάλαια π.χ. στις ΗΠΑ κλήθηκαν να προσφέρουν πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες για τα δάνεια που έλαβαν για τις εξαγορές ακινήτων που πραγματοποίησαν. Επιπλέον επιπλοκές έχει δημιουργήσει η μείωση ενοικίου κατά 40% και σε ιδιώτες μικροεπενδυτές και φυσικά σε όσους έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις λαμβάνοντας παράλληλα και άδεια παραμονής στη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος χρυσή Visa. Οι άνθρωποι αυτοί κυρίως Κινέζοι έχουν κληθεί από τους ενοικιαστές των ακινήτων τους να ελαστικοποίησουν τους όρους του συμβολαίου τους και να παρατείνουν για περισσότερους μήνες τη μείωση ενοικίου.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ καθώς ο επικεφαλής Στράτος Παραδιάς μιλώντας το πρωί στον Ant1 αφού τόνισε ότι η μείωση ενοικίων είναι η μόνη δράση η οποία αντί να χρηματοδοτηθεί από το κράτος πληρώνεται από τις τσέπες κάθε ιδιοκτήτη ατομικά, τόνισε ότι έχει ζητηθεί η επιστροφή τουλάχιστον του 50% των απωλειών από τα μισθώματα. «Οι ιδιοκτήτες έγιναν αιμοδότες σε μία απίστευτη αφαίμαξη χωρίς τέλος» είπε ο κ. Παραδιάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις