Αγορά Εργασίας: Σύμφωνα με τα κυβερνητικά λεχθέντα, χθες «ξαναμοιράστηκαν» 533 ευρώ το μήνα στους εργαζομένους που χάνουν την απασχόλησή τους, λόγω κυβερνητικών αποφάσεων ή λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Βεβαίως οι εργαζόμενοι σημασία δίνουν στο ποσό που έχουν να λάβουν και όχι ποιοι του το προσφέρουν. Όμως έχει σημασία να γνωρίζουν διότι οι λάθος εντυπώσεις οδηγούν σε επιλογές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ο ΣΕΒ λοιπόν, χωρίς  πρόθεση να χαλάσει τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης, μέσα από τα δικά της κείμενα, κάνει γνωστό ότι η κυβερνητική αρωγή προς τους νέους ανέργους είναι μόλις 50 ευρώ.  Συγκεκριμένα σε ανάλυσή του προβλέπει ότι:  «…την περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου 2020 οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά 365.000 άτομα περίπου. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από τη νέα ανεργία θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για πέντε μήνες».

Και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα ανεργίας, ο σύνδεσμος προτείνει την: «…σημαντική αξιοποίηση των πόρων των 1,4 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε 483 ευρώ ανά άτομο για 5 μήνες…». Πρακτικά αυτό δηλαδή σημαίνει ότι και από τα 533 ευρώ που θα παίρνουν οι αναγκαστικά άνεργοι,-ανεξαρτήτως του μισθού που θα έπαιρναν υπό κανονικές συνθήκες- τα 483 τα βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 50 η κυβέρνηση.

Η καλή δημόσια εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση προς τον κόσμο της εργασίας, σύντομα θα φανεί αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα από το μέγεθος της φτώχειας που θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον. Διότι η «δημιουργική λογιστική» όσο δημιουργική κι ευφάνταστη κι αν είναι, μπορεί να τιναχθεί στον αέρα, από το άδειο «καλάθι του νοικοκυριού.

Για να αναχαιτιστεί η ύφεση και να κρατηθεί η οικονομία για ένα 4μηνο όρθια, πρέπει να υπάρχει έντονη κρατική παρέμβαση. Εξ ου και έκανε αναστολή στις δεσμεύσεις η ΕΕ και το επέτρεψε. Στην Ελλάδα, λόγω της» δημιουργικής λογιστικής» δεν βλέπουμε να επιτυγχάνεται κάποια αναχαίτιση της ύφεσης

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις