Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε, παράλληλα, ότι στην πρώτη φάση της κρίσης στηρίχθηκαν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες ενώ στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε τον Μάιο θα στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και οι εργαζόμενοί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι το επίδομα των 534 ευρώ θα το λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας παραμένει σε αναστολή, τόσο για το Μάιο όσο και για τον Ιούνιο ενώ διευκρίνισε ότι όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους εντός αυτού του διαστήματος, θα το λάβουν αναλογικά για τις μέρες που θα εργαστούν.

Eπίδομα ενοικίου και για τον Ιούνιο για την εστίαση

Σε σχέση με το μέτρο για μείωση του ενοικίου κατά 40%, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι στην εστίαση θα παραμείνει σε ισχύ και τον Ιούνιο ενώ σε άλλες κλάδους θα ισχύσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαριστεί μέσω ΠΝΠ πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ενοικίων που πήραν μειωμένο ενοίκιο, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει με συμψηφισμό από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και το κράτος θα καλύψει περίπου το 1/3 των χρημάτων που έχασαν.

Σε αυτό κυρίως στάθηκε μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις από την ΠΟΜΙΔΑ και δεδομένου  ότι οι ιδιοκτήτες ακίνητων προς εμπορική εκμετάλλευση θεωρούνται προνομιακό ακροατήριο για τη Νέα Δημοκρατία με την σχέση αυτή να έχει διαταραχθεί σοβαρά μετά την περικοπή των καταβαλλόμενων ενοικίων.

Επιβεβαίωσε την μείωση μισθών κατά 16%

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση αλλά και παραγωγικούς φορείς για το ότι δρομολογείται μείωση μισθών σε ποσοστό 20%, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι στο δίλημμα επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση της εργασίας, επιλέχθηκε το δεύτερο ενώ υπογράμμισε ότι για όσους εργαζόμενους υπάρξει μείωση εισοδημάτων, η κάλυψη θα είναι της τάξης του 84% και άνω επαναλαμβάνοντας εμμέσως αυτό που είπε ο Γιάννης Βρούτσης για την μείωση μισθών όχι σε 20% αλλά τουλάχιστον (το ανώτερο είπε ο ίδιος) 16%.