Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων δεν συνεπάγεται αυτομάτων και προστασία των θέσεων εργασίας. Οι απολύσεις είναι ελεύθερες για τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, ακόμα και για όσες εντάχθηκαν στους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊό). Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν και εφόσον δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης των αναστολών (αν δηλαδή ανακαλέσουν το 100% του προσωπικού τους σε ενεργή απασχόληση) μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις με βάση τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης, στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρήσουν για 45 ημέρες μετά την αναστολή τούς ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, δεν απαγορεύονται οι απολύσεις, αλλά πρέπει να διατηρείται ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας.

Αυτό είναι το recovery plan -δηλαδή ο κυβερνητικός σχεδιασμός επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων-, που είχε τεθεί με συγκεκριμένο ερώτημα στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας από την εφημερίδα Αυγή (Ανδρέας Πετρόπουλος): «Οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης που έχουν μπει σε αναστολή εργασίας θα επιστρέψουν όλοι στην εργασία τους; Ή θα δοθεί η ελευθερία στον εργοδότη να κρατήσει αυτούς που θέλει και τους υπόλοιπους να τους απολύσει;».

(EUROKINISSI)

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

  • Επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν κατά τον μήνα Μάιο, μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών και να προβούν σε οριστική ανάκληση τουλάχιστον για το 40% αυτών. Η παράταση της αναστολής διαρκεί μέχρι 31 Μαΐου 2020.

Αν οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους μέχρι την 31η Μαΐου, όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας. Στο 45ήμερο της προστασίας δεν απαγορεύονται οι απολύσεις, αλλά πρέπει να διατηρείται ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας.

(EUROKINISSI)

Στη βάση των παραπάνω, οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας και εφόσον δεν επιλέγουν παράταση των αναστολών ούτε το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, μπορούν να προβούν σε απολύσεις.

  1. Το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ διαμορφώνεται ως εξής :
  • Αν οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης, εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν την απαγόρευση απολύσεων μέχρι 31.5 και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης για 45 ημέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης.
  • Αν οι επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης, έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν κατά την 21η Μαρτίου για 45 ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής των συμβάσεων.

Παράταση αναστολής και απολύσεις

Όσον αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η ίδια εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως τόσο στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή όσο και στις πληττόμενες και επαναλειτουργούσες μπορεί να παραταθεί η αναστολή συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Μετά το πέρας του διαστήματος παράτασης της αναστολής ή όταν η επιχείρηση επαναλειτουργήσει, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση σύμβασης ορισμένου χρόνου με συμφωνημένο χρόνο λήξης τη 15η Μαΐου, που ετέθη σε αναστολή τη 15η Μαρτίου, ο υπολειπόμενος χρόνος κατά τον οποίο συνεχίζεται η σύμβαση όταν η επιχείρηση επαναλειτουργήσει ή όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος παράτασης είναι δύο μήνες.

Ωστόσο, η υποχρέωση συνέχισης της σύμβασης εργασίας για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται δεν υφίσταται -κατά τη νέα εγκύκλιο- όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περίπτωση επιχειρήσεων που από τη φύση λειτουργίας τους είναι εποχικές (π.χ. θέατρα χειμερινής περιόδου, χιονοδρομικά κέντρα, φροντιστήρια ή κέντρα ξένων γλωσσών που η λειτουργία τους διαρκεί όσο και το σχολικό έτος κ.ά.).

Ή σε περίπτωση κατά την οποία η απασχόληση του εργαζόμενου δεν είναι δυνατή, διότι η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου είχε συναφθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών που δεν υφίστανται πλέον μετά τη λήξη της αναστολής ή της παράτασης της αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου (π.χ. οδηγοί σχολικών λεωφορείων, η διάθεση ταξιθετριών / ταξιθετών από εταιρεία παροχής υπηρεσιών ενώ έχει απαγορευτεί η πραγματοποίηση παραστάσεων, προσωρινή αναπλήρωση μισθωτού κ.ά.).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις