Η εισηγμένη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία περνά στην BC Partners μέσω της United Group, η οποία είναι σερβική θυγατρική της κι έχει στην κατοχή της τηλεπικοινωνιακές και εταιρείες streaming περιεχομένου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το τίμημα της εξαγοράς του 36% των μετοχών της Forthnet που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ. To πραγματικό κόστος ωστόσο αναμένεται να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον κόστος ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από την ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα απαιτήσει η λειτουργία της Forthnet μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας, αλλά και την εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών. Το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο καθώς η δομή της σχετικής συμφωνίας, δεν επιβάλει την άμεση διενέργεια μιας δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας.

Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση της συμμετοχής θα απαιτήσει την έγκριση από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού και συγκεκριμένα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναφορικά με τις δραστηριότητες των τηλεπικοινωνιών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕπΑντ) σχετικά με τις δραστηριότητες στην συνδρομητική τηλεόραση. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει 2 έως 3 μήνες, δεδομένου του χαμηλού μεριδίου της Forthnet στην Ελληνική αγορά.

Η είσοδος της United στην Forthnet, δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, καθώς η πρώτη διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία και κεφαλαιακή επάρκεια, δύο παράμετροι στις οποίες η Forthnet υστερούσε δραματικά. Σημειώνεται ότι η BC Partners, μητρική εταιρεία της United πριν λίγους μήνες είχε ενδιαφερθεί και για την Wind Hellas. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ και έχει προχωρήσει σε 113 επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε 5 βασικούς κλάδους σε 18 χώρες. Στη χώρας μας η εταιρεία έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen.

Πάντως η χθεσινή συμφωνία κλείνει ένα κύκλο συζητήσεων πάνω από τρία χρόνια, στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες επενδυτικά σχήματα. Η εξαγορά επίσης συντελείται με «βαθύ κούρεμα» των απαιτήσεων των τραπεζών οι οποίες ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ), ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις