Οι πληρωμές έγιναν σε μισθωτούς σε επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές όλο το Μάιο με κρατική εντολή, σε μισθωτούς σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν το Μάιο και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας. Αν και πολλοί εργαζόμενοι θεωρούσαν θα λάμβαναν τα 534 ευρώ, ωστόσο αυτό δεν ίσχυσε, καθώς τους καταβλήθηκαν μικρότερα ποσά, αντίστοιχα με το χρόνο που ο εργοδότης τους δήλωσε πως τελούσαν σε αναστολή. Έτσι, για μια ημέρα αναστολής καταβλήθηκαν 17,8 ευρώ και για 30 ημέρες αναστολής 534 ευρώ.

Μερίδα εργαζομένων όμως δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ. Αυτό συνέβη διότι οι εργοδότες τους είτε δεν πρόλαβαν είτε αμέλησαν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών και έτσι οι εργαζόμενοί τους δεν έλαβαν την ειδική αποζημίωση για όσες ημέρες ήταν σε αναστολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον εργοδότη της για να πληροφορηθούν από πότε δηλώθηκαν στην Εργάνη ότι τελούν σε αναστολή εργασίας. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης ξεκαθαρίζουν πως μπορεί να γίνει ανάκληση µόνο εκ παραδρομής δήλωσης αναστολής σύμβασης εργαζόμενου µε ορθή επανάληψη.

ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ

Με καθυστέρηση, ξεκίνησε τελικά λίγο μετά τις 16.30 το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2020, η πίστωση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στους λογαριασμούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που παρέμειναν σε αναστολής εργασίας ολόκληρο τον Μάιο ή θεωρούνταν πληττόμενες, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα θα μπουν στους λογαριασμούς των 526.051 εργαζομένων αποζημίωση ειδικού σκοπού ως 534 ευρώ λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που φτάνει έως και τα 534 ευρώ, θα θα γίνει στους μισθωτούς επιχειρήσεων που:

  • επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή
  • θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Διαβάστε: ΣΥΝ-εργασία: Από σήμερα μισή δουλειά – μισός μισθός [vid]

Επίσης θα γίνει και η καταβολή των 534 ευρώ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το βράδυ της Δευτέρας.

Το επίδομα συνολικού ύψους 208,15 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να λάβουν 526.051 δικαιούχοι και κυμαίνεται από 17,8-534 ευρώ, ανάλογα με τις ημέρες αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι:

  • οι εργαζόμενοι  των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές ολόκληρο τον Μάιο με κρατική εντολή,  όπως  για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης.
  • οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν μέσα τον Μάιο και δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής
  • οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και δηλώθηκαν από τους εργοδότες σε παράταση αναστολής για τον Μάιο.

Τα ποσά

Τα ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει των ΚΑΔ διαμορφώνονται ανάλογα με τις μέρες που που δηλώθηκαν σε παράταση αναστολής ως εξής:

  • για παράταση αναστολής 10 ημέρων (έναρξη αναστολής 7/4) – αποζημίωση 178 ευρώ
  • για παράταση αναστολής 15 ημέρων (έναρξη αναστολής 2/4) – αποζημίωση 267 ευρώ
  • για παράταση αναστολής 20 ημέρων (έναρξη αναστολής 28/3) – αποζημίωση 356 ευρώ
  • για παράταση αναστολής 25 ημέρων (έναρξη αναστολής 23/3) – αποζημίωση 445 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα της παράτασης εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία της αναστολής και μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 ημέρες. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε αντίστοιχη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ότι τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Παράλληλα τόνισε ότι υπογράφηκε και η ΚΥΑ για το επίδομα των 534 ευρώ του Μαΐου και για τις επιχειρήσεις. Όπως επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι υπήρξαν λάθη στις αιτήσεις των επιχειρήσεων κυρίως σε ότι έχει να κάνει με συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, παραμένει το μεγάλο ερώτημα αναφορικά με τους επιστήμονες, που πήραν τα 600 ευρώ τους περασμένους μήνες.

Πιο αναλυτικά, υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση για τη διάθεση οικονομικής ενίσχυσης 534 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί και κατά τον μήνα Μάιο. Η υπουργική απόφαση με τους ΚΑΔ που θα συμπεριληφθούν στη λίστα αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Αναμένεται να ανοίξει πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αιτήσεις. Η επαναλειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται επίσης μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς ο στόχος είναι να δοθούν τα χρήματα πριν τις αρχές Ιουλίου.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν έκτακτη ενίσχυση 18 ευρώ για κάθε ημέρα που παρέμειναν κλειστοί από την 1η Μαίου και μετά. Όσοι έμειναν κλειστοί για όλο τον μήνα, θα λάβουν 534 ευρώ. Βέβαιη είναι η καταβολή του ποσού σε επιχειρήσεις με κωδικό αριθμό δραστηριότητας οι οποίες παρέμειναν υποχρεωτικά κλειστές και μετά το τέλος Μαΐου.