«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία καθυστέρηση», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν σε μήνυμά της.

Την ώρα που οι 27 ηγέτες διαπραγματεύονται στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία γίνεται με τηλεδιάσκεψη και είναι σε εξέλιξη, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κάνει λόγο για «μία πρόταση φιλόδοξη και ισορροπημένη» υπογραμμίζοντας ότι για «κοινή επιτυχία, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη εικόνα». Τα βασικά θέματα της ατζέντας της σημερινής Συνόδου είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σαρλ Μισέλ: Συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε σε συμφωνία

«Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ. Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου, το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, 500 από τα οποία θα διανεμηθούν υπό την μορφή επιχορηγήσεων στις πλέον πληγείσες από την επιδημία του κορονοϊού χώρες της Ενωσης.

Αν και δεν αναμένεται συμφωνία, η σημερινή σύνοδος θα επιτρέψει μία βολιδοσκόπηση και κυρίως μεταξύ των χωρών που επονομάζονται «οικονόμες». Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία και Δανία δεν θέλουν καθόλου να ακούνε για επιχορηγήσεις, προτιμώντας αποπληρωτέα δάνεια. «Ποτέ κατά το παρελθόν η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο σήμερα», προειδοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Καμπανάκι από τη Λαγκάρντ

Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε παρέμβαση της κατά τη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, όπου συζητείται για πρώτη φορά η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η Λαγκάρντ προειδοποίησε πως η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς μια απότομη πτώση της τάξης του 13%. Παράλληλα, τόνισε πως η ηρεμία που επικρατεί στις αγορές οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα μέτρα από τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης το κλίμα θα αλλάξει άμεσα.

Σασόλι:Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την Ευρώπη

Σαφές μήνυμα προς τους επικριτές της πρότασης της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής.  Ειδικότερα, έκανε λόγο για μια φιλόδοξη πρόταση από την Κομισιόν, που θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία από την οποία δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις. «Όσο φιλόδοξη μπορεί να είναι, κατά την άποψή μας, γρατσουνίζει μόνο την επιφάνεια του τι πρέπει να γίνει. Δεν θα δεχτούμε καμία υποχώρηση από αυτήν την αρχική θέση, την οποία πρέπει να πάρουμε ως αφετηρία και να βελτιώσουμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα ωφελούν όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω» τόνισε ο Σασόλι.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «το Κοινοβούλιο επιθυμεί να τονίσει ότι κάθε κοινό χρέος που εκδίδεται πρέπει να αποπληρωθεί δίκαια, χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο δίκαιη, πιο πράσινη και μελλοντική» τόνισε.