Για πρώτη φορά εδώ και 8 χρόνια οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του χρυσού σκαρφάλωσαν πάνω από τα 1.800 δολάρια η ουγκιά (και συγκεκριμένα στα 1.800,50 δολ./oz.), καθώς τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και οι φόβοι για νέο κύμα της πανδημίας του Covid-19 ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τη λάμψη του πολύτιμου μετάλλου.

Ο χρυσός οδεύει προς το καλύτερο τρίμηνο από το 2016, επωφελούμενη από την νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, τις διαρκείς συγκρούσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και τις επίμονες ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα 1.800 δολάρια, όπως εξηγούν αναλυτές, ήταν ένα ψυχολογικό όριο, που από τη στιγμή που έσπασε, δίνει το σήμα για περαιτέρω κέρδη. Από τις αρχές του έτους τα προθεσμιακά συμβόλαια του χρυσού έχουν εξασφαλίσει κέρδη 18%.

Εκτιμάται ότι οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου πολύ σύντομα θα φτάσουν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 1.923,70 δολαρίων (για τα προθεσμιακά συμβόλαια) και των 1.921,17 δολαρίων η ουγκιά (για την τιμή σποτ).

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία της στο εξής θα είναι ανοδική, καθώς τα κρούσματα του Covid-19 έχουν σπάσει το φράγμα των 10 εκατομμυρίων και οι θάνατοι υπερβαίνουν πια τους 500.000. Οι αριθμοί αυτοί έρχονται να υπενθυμίσουν ότι η πλέον θανατηφόρα πανδημία της σύγχρονης εποχής όχι απλά είναι εδώ, αλλά και είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα υπερβεί το όριο των 2.000 δολαρίων μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Συγκριτικά στην αγορά μετάλλων, η τιμή του χαλκού σημειώνει απώλειες 4% στο εξάμηνο, το ασήμι εμφανίζεται σχεδόν αμετάβλητο και το παλλάδιο καταγράφει κέρδη 0,5%.

Κέρδη για ομόλογα και bitcoin

Τα ομόλογα, και δει τα κρατικά, επίσης συγκαταλέγονται στους κερδισμένους των αγορών για το α’ εξάμηνο του 2020. Και επειδή όταν μιλάμε για ομόλογα ο πρώτος τίτλος που έρχεται στο μυαλό είναι το αμερικανικό 10ετές, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τάση στις αγορές, η απόδοσή του έχει σημειώσει πτώση 67,5% μέσα στο έτος, δίνοντας σημαντικά κέρδη στους επενδυτές. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ξεχωρίζουν και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί κατά 17,8%.

Εξάλλου, ένα ακόμη asset που έχει ενισχυθεί σημαντικά στο α’ εξάμηνο του 2020 είναι το bitcoin με την τιμή του να έχει ξεκινήσει το έτος από το επίπεδο των 7.179 δολαρίων, ενώ χθες βρέθηκε στα 9.167 δολάρια, σύμφωνα με την πλατφόρμα Coindesk.

Το πετρέλαιο ο μεγάλος ηττημένος

Στον αντίποδα, έχουμε τους «χαμένους» του εξαμήνου και είναι πολλοί. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πετρέλαιο. Οι πρωτοφανείς αρνητικές επιδόσεις του Μαρτίου και η υποχώρηση της τιμής του αργού τύπου WTI, στις 20 Απριλίου που έληγε το συμβόλαιο, στα -37,63 δολάρια είναι δεδομένο ότι θα μείνουν στην ιστορία και για πάντα στο εξής θα γίνονται αναφορές στο «πετρελαϊκό κραχ του 2020». Σε επίπεδο εξαμήνου οι απώλειες του πετρελαίου είναι της τάξης του 35% για το WTI και του 37% για το Brent.