Την ώρα που η πανδημία έχει ροκανίσει κάθε ελπίδα για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση στρέφεται στο εξωτερικό για εναλλακτικές λύσεις. Συγκεκριμένα προσφέρει ισχυρά φοροκίνητρα προκειμένου να προσελκύσει ξένους συνταξιούχους αλλά και κροίσους για να … επενδύσουν στην λαβωμένη ελληνική οικονομία.

Έτσι, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και ειδικότερα στο πρώτο μέρος του υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας», προβλέπεται ότι οι ξένοι συνταξιούχοι που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, θα φορολογούνται αυτοτελώς με τον δελεαστικό συντελεστή 7% κάθε χρόνο επί μία 10ετία, για το εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό.

Με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό. Για να υπαχθεί ο αλλοδαπός συνταξιούχος σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και
  • να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

Ο φόρος με συντελεστή 7 % καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα του προσώπου που έχει υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.

Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή κατά το παρόν άρθρο υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο συνταξιούχο μέχρι τις 31 Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους. Εντός εξήντα ημερών από την υποβολή της αίτησης, η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει.

Ειδικά για τις αιτήσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας που θα υποβληθούν εντός του έτους 2020, η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης ορίζεται στις 30.09.2020. Οι διατάξεις έχουν εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν ήδη μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Στην περίπτωση αυτή ο φόρος καταβάλλεται εντός τριάντα ημερών από την έγκριση της αίτησης του φορολογουμένου σύμφωνα με την παρούσα. Η εφαρμογή του μέτρου αρχίζει από το επόμενο φορολογικό έτος για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση του φυσικού προσώπου για την υπαγωγή του στις διατάξεις του παρόντος και λήγει μετά το πέρας δέκα φορολογικών ετών. Η υπαγωγή στις διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των 10 ετών.

Ξένοι εκατομμυριούχοι γίνονται φορολογικοί κάτοικοι στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται και το εγχείρημα προσέλκυσης στην Ελλάδα πολυεκατομμυριούχων με όφελος στην εξασφάλιση οικονομικής φορολογικής μεταχείρισης. Σύμφωνα με τον νόμο 4646/2019 φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα (non dom) έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν ανώτατο κατ’ αποκοπήν φόρο, ύψους 100.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 20.000 για κάθε μέλος της οικογένειάς τους) για το σύνολο των εισοδημάτων, ανεξαρτήτως αξίας, που αποκτούν στο εξωτερικό. Απαιτείται βέβαια να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας με ελάχιστη αξία τις 500.000 ευρώ.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να έχει κάποιο αποτέλεσμα καθώς σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η εφημερίδα «Καθημερινή», έως σήμερα έχουν κατατεθεί στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού συνολικά 21 αιτήσεις από ισάριθμους κροίσους, που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας. Κατά πληροφορίες για 18 από τις 21 αιτήσεις έχουν, ήδη, εκδοθεί αποφάσεις έγκρισης, με τις υπόλοιπες να βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης.

Ομογενείς από τις ΗΠΑ και αλλοδαποί από την Ευρώπη και τη Ρωσία ανήκουν στους βαθύπλουτους οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα ενώ το ενδιαφέρον που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες -όπως αυτό εκφράζεται μέσω τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων από επίδοξους δικηγόρους – είναι ισχυρό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υπαγωγής στο καθεστώς non dom (άρθρο 5Α ΚΦΕ). Οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν την υποβολή αίτησης από τα ενδιαφερόμενα φυσικά πρόσωπα μέχρι 31 Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους, ημερομηνία που ήδη παρατάθηκε μία φορά στα τέλη Ιουνίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορονοϊού. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι καθένας από τους κροίσους που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία στη χώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει εντός τριών ετών, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, επένδυση 500 χιλιάδων ευρώ σε ακίνητα και κινητές αξίες κ.τ.λ..

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις