Οι δυσοίωνες προβλέψεις δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και ουδείς έπεσε από τα σύννεφα, διότι η ξενοδοχειακή αγορά δεν ήλπιζε σε κάποιο θαύμα. Μόλις ένα στα πέντε διαθέσιμα δωμάτια των ξενοδοχείων Αττικής λειτούργησε τον μήνα Ιούνιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν κατά 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα των ξενοδόχων το πρώτο εξάμηνο. Παράλληλη συνέπεια ήταν η οικονομική επιδείνωση των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Συντριπτικά μεγαλύτερη η ζημιά στην Αττική

Η εταιρεία GBR Consulting διενήργησε ανάλυση για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού και της της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πόρισμά της λοιπόν, τον Ιούνιο λειτούργησε  το 21% των διαθέσιμων δωματίων στην Αττική. Καλύτερη εικόνα παρουσίασε η Θεσσαλονίκη καταγράφοντας λειτουργία 42%.


Αναλυτικότερα για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο τα ξενοδοχεία της Αττικής ήταν διαθέσιμο μόνο το 5% του συνόλου των δωματίων, ενώ τον μήνα Ιούνιο ήταν το 21%. Αν και η διαθέσιμη προσφορά στην Αθήνα ήταν εξαιρετικά χαμηλή τον Ιούνιο, η πληρότητα όσων λειτούργησαν δεν ξεπέρασε κατά μέσο όρο το 26%. Επί συνόλου των ξενοδοχείων της Αττικής η πληρότητα  τον μήνα Ιούνιο «ταβάνωσε» στο 5%. Τούτων δοθέντων η έρευνα δίνει συνολική απώλεια για το πρώτο εξάμηνο στην Αττική, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, σχεδόν άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Θεσσαλονίκη: 50 εκατ. ευρώ τα απωλεσθέντα έσοδα 

Στη συμπρωτεύουσα λειτούργησε τον Μάρτιο το 71% των διαθέσιμων δωματίων, ενώ τον μήνα Απρίλιο και Μάιο, εξαιτίας του lockdown, έπεσε στο 4%. Το Ιούνιο επανήλθε σε λειτουργία στο 42%.

Τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν τον Ιούνιο σημείωσαν πληρότητα ύψους 35%, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, που όλα τα ξενοδοχεία ήταν σε λειτουργία, η πληρότητα έφθασε στο 79%. Με βάση το σύνολο των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, η πληρότητα τον Ιούνιο ήταν 14%.  Έτσι η συνολική απώλεια εσόδων για το 2020 σε σχέση με το 2019, εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ.

Πιθανόν η συνέχεια να επιτρέψει τη βελτίωση, καθώς η χώρα “ανοίγει” για τις απευθείας αφίξεις από την Αγγλία, ενώ ακολουθούν Σουηδία και ΗΠΑ. Όμως αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλο υγειονομικό ρίσκο. Με αυτή την έννοια είμαστε “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις