Νικήτρια η Apple στη δικαστική υπόθεση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς αυτό αποφάνθηκε ότι η Ιρλανδία δεν έδωσε κρατική βοήθεια στον τεχνολογικό κολοσσό. Με την απόφαση αυτή η Apple δεν υποχρεούται να καταβάλλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία ως φόρους. Συγκεκριμένα, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει ως εξής:

«Το γενικό δικαστήριο καταργεί την αμφισβητούμενη απόφαση διότι η Κομισιόν δεν κατόρθωσε να αποδείξει επαρκώς κατά το νόμο ότι υπήρχε πλεονέκτημα, για τους σκοπούς του Άρθρου 107 (1) της TFEU1», αναφέρουν οι δικαστές, επικαλούμενοι τους κανόνες περί ανταγωνισμού της ΕΕ. Η Ιρλανδία από την πλευρά της χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η Ιρλανδία ήταν πάντα ξεκάθαρη ότι δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση στις δύο εταιρείες της Apple. Το ακριβές ποσό, χρεώθηκε σύμφωνα με τους ιρλανδικούς κανόνες φορολόγησης».

Η Ιρλανδία είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση της ΕΕ «με τη λογική ότι η Ιρλανδία δεν χορήγησε κρατική βοήθεια και η απόφαση από το Δικαστήριο υποστηρίζει αυτή την άποψη», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η Apple είχε τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δη της επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, διότι είχε συνάψει από ετών μία ευνοϊκή φορολογική συμφωνία με το Δουβλίνο. Το 2016 είχε επιβάλει πρωτοφανές υψηλό πρόστιμο 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους, τους οποίους όφειλε να καταβάλει στο ιρλανδικό δημόσιο η Apple. Την περίοδο 2003-2014 προβλεπόταν για τα κέρδη από τις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία φορολογικός συντελεστής, που ξεκίνησε το 2003 στο 1% και κατέληξε στο 0,005% το 2014.

Βέβαια, ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της Ιρλανδίας στον ιδιωτικό τομέα, απασχολώντας 6.000 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις του στο Κορκ. Αλλά το πλήγμα από την Κομισιόν είναι ακόμα ορατό και αφορά μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις παράτυπης κρατικής επιδότησης στα χρονικά της Ε.Ε. Ακόμα πιο πρόσφατα η Apple ανέστειλε σχέδια να κάνει ακόμα μεγαλύτερη επένδυση στη νησιωτική χώρα. Αρχικός της στόχος ήταν να κατασκευάσει ένα τεράστιο κέντρο διαχείρισης δεδομένων, το οποίο θα χρηματοδοτούσε με 1 δισ. δολάρια.

Βράβευση του διευθύνοντα συμβούλου της Apple, Τιμ Κουκ, από την ιρλανδική κυβέρνηση ως ένδειξη αναγνώρισης των επί 40 ετών επενδύσεων στη χώρα (Δουβλίνο, 20 Ιανουαρίου 2020) 

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις