«Η Ελλάδα αν και ανταποκρίθηκε γρήγορα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την περιόρισε αποτελεσματικά, αλλά η οικονομία έχει χτυπηθεί σκληρά» ενώ τα περιοριστικά μέτρα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η κοινωνική απόσταση και η υψηλή αβεβαιότητα έχουν οδηγήσει σε προσωρινή αλλά σημαντική μείωση της παραγωγής, της τουριστικής ζήτησης και της απασχόλησης σημειώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

Η πανδημία ενδεχομένως να επιδεινώσει περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας. «Αν και το ποσοστό απασχόλησης έχει αυξηθεί τα τελευταία έξι χρόνια, εξακολουθεί να είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν και οι μισθοί» σημειώνεται στην έκθεση με τις γυναίκες και τους νέους να καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης. Δεν παραλείπει μάλιστα να κάνει αναφορά στο λεγόμενο brain drain το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ευκαιριών για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Τα δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας

Ο ΟΟΣΑ με βάση το σενάριο ότι δεν θα προκύψει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας προβλέπει ότι:

 • η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 8% το 2020 για να επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% το 2021
 • η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5% φέτος και κατά 1% το 2021
 • η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 19,4% το 2020 και στο 19,8% του χρόνου
 • το χρέος θα φτάσει στο 196,9%/ΑΕΠ το 2020 για να υποχωρήσει στο 190,7%/ΑΕΠ το 2021.

Αν όμως ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού «χτυπήσει» τη χώρα, τότε οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία δείχνουν ότι:

 • η ύφεση το 2020 θα πλησιάσει το 10% (9,8%) και σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη για το 2021 στο 2,3%
 • η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,8% φέτος και κατά 1,8% το 2021
 • η ανεργία από 19,6% το 2020 θα ανέβει στο 20,4% το 2021 και
 • το χρέος θα ξεπεράσει το 200% το 2020, στο 209,3% /ΑΕΠ για να καταγράψει μικρή υποχώρηση στο 204,7% /ΑΕΠ το επόμενο έτος.

«Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω από τα ήδη υψηλά επίπεδα λόγω της σημαντικής μείωσης του ΑΕΠ και, σε μικρότερο βαθμό, της δημοσιονομικής στήριξης μετά τον COVID-19. Όσο η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και να επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται με τη συμβολή και των χαμηλών επιτοκίων» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ως «επείγουσα» χαρακτηρίζει ο ΟΟΣΑ την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας και τη χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών η οποία εκτιμά ότι οφείλεται και στο πρόβλημα των αναβαλλόμενων φόρων που αποτελούν ουσιαστικά το 60% των εποπτικών τους κεφαλαίων.

Επίσης, τονίζει την ανάγκη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μιλώντας για πολύ υψηλό αφορολόγητο που ισχύει ακόμη στην Ελλάδα και για υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για ενίσχυση του ΑΕΠ

Προκειμένου να ανακτηθεί η απώλεια και να αυξηθεί σε μόνιμη βάση το ΑΕΠ ο ΟΟΣΑ προχωρά στις εξής βασικές προτάσεις πολιτικής:

 1. Την μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 7%, την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και την αύξηση της απασχόλησης μέσω της αύξησης των παροχών σε είδος προς τα νοικοκυριά ( βρεφονηπιακοί σταθμοί ολοήμερα σχολεία κ.τλ ).
 2. Στο ίδιο μέτρο όμως ζητά να εξοικονομηθούν πόροι από την περικοπή του πρόσφατα θεσμοθετημένου επιδόματος των 2.000 ευρώ για τις νέες γεννήσεις αλλά και της 13ης σύνταξης. Προτείνει ότι την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ειδικά για μεγάλες οικογένεια σε οικονομική ένδεια.
 3. Την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην δημόσια διοίκηση και το σύστημα δικαιοσύνης καθώς με τα σημερινά δεδομένα θα επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα περίπου το 2030.
 4. Την αύξηση του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ ως το 2030 από το 3% που αναμένεται να φτάσει το 2021 και την θέσπιση κινήτρων για έρευνα και τεχνολογία που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 0,25% του ΑΕΠ την επανακατάρτιση.
 5. Προτείνεται επίσης η άμεση προώθηση ενεργητικών δράσεων απασχόλησης σε ποσοστό που να αντιστοιχεί στο 20% του μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος για κάθε άνεργο.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης, στις παρατηρήσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι πολλοί Ελληνες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στερούνται βασικών δεξιοτήτων και ότι οι καθηγητές δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να διεκδικήσουν αναγνώριση για τις επιδόσεις τους. Τέλος σημειώνει ότι η ανεργία υποχωρεί αλλά παραμένει υψηλή με τους εργοδότες να μη βρίσκουν συχνά εργαζόμενους με τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις